KAWAN-KAWAN SAYA

22 November 2011

PULUT SERUNDING



Pulut serunding ni sedap dimakan waktu sarapan pagi. Lepas tu minum kopi 'O' pekat, barulah segar biji mata. Maklumlah kata orang tua2, kalau makan pulut...nanti badan jadi lemau masuk angin.. Entah la ya, mungkin bagi sesetengah orang je kot. Saya OK je, sebab dah biasa makan pulut. Lagi pulak, makan pulut ni mengenyangkan... boleh skip waktu makan tengah hari..

Bahan-bahan
4 cawan pulut
4 cawan air

Cara : Bersihkan pulut dan tanak seperti memasak nasi biasa.


Bahan-bahan serunding (untuk 2kg pulut)
1 biji kelapa parut
1/2 cawan udang kering (boleh ganti ikan bilis)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
10 tangkai cili kering
4 batang serai
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit halia dan lengkuas
sedikit minyak untuk menumis
garam gula secukup rasa
sedikit air asam jawa

Cara-cara menyediakan serunding
Kisar udang kering dan ketepikan. Ketumbar jintan dikisar kering. Kemudian kisarkan serai, bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sampai garing dan wangi. Masukkan garam, gula, sedikit air asam secukup rasa dan akhir sekali masukkan kelapa parut. Kacau selalu atas api kecil hingga kering dan garing. Siap untuk dihidangkan dengan pulut yang telah ditanak.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment