KAWAN-KAWAN SAYA

08 November 2011

AIR ASAM CILI PADI KAMPUNG



Air asam ni sedap kalau dicecah dengan ikan bakar.. Lebih2 lagi kalau dapat ikan yang segar, seperti ikan cencaru, selayang, pari tuka, ikan siakap atau ikan haruan.. Nak makan dengan daging bakar pun ok.. Hidangan sihat kan.. takde lemak, tak ada kolestrol.. Tapi kalau makan nasi bertambah2.. sendiri mau hengat lah ya..hihi..

Nak buat air asam ni mudah aje, tak perlu nak sukat atau timbang.. pakai agak2 sendiri ikut citarasa...cuma gunakan air asam jawa, belacan, garam dan sedikit gula.. Lepas tu, campurkan hirisan bawang besar dan cili padi kampung.. Perahkan limau nipis untuk bangkitkan baunya.. Ada orang campurkan hirisan daun kesum ke dalam air asam ni. Terpulanglah ya...tepuk dada, tanya selera!!

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment