KAWAN-KAWAN SAYA

25 November 2011

GULAI IKAN MASIN CAMPUR PUCUK UBI



Ini lauk fevret abah dan seisi keluarga. Gulai pucuk ubi kayu campur ikan masin. Kalau ada lauk ni, abah makan tak ingat penyakit dah.. sebab tu Ummi tak nak masak lauk ni, kesian kat abah.. Tapi hari ni, atas permintaan anakandanya ni, Ummi masakkan lah juga...

Resipi lauk ni dah pernah saya postkan sebelum ni. Tapi takpe, saya tuliskan sekali lagi.. mungkin yang sebelum ni, lain kot..

GULAI PUCUK UBI IKAN MASIN

Bahan2
8 ekor ikan masin gelama (rendam air garam, untuk membuang masinnya)
Pucuk ubi, petik daunnya sahaja dan simpul2kan - ikut sukalah nak banyak mana
2-3 keping asam gelugur
santan satu biji kelapa - asingkan santan pekat dan cair secukup kegunaan
2 sudu makan serbuk kari ikan
Garam dan serbuk perasa jika perlu

Bahan-bahan kisar
10 tangkai cili kering - kalau tak suka pedas, boleh ditiadakan
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit kunyit, lengkuas dan halia
1 genggam ketumbar

Cara2
Campur bahan2 kisar dengan santan cair, serbuk kari dan asam gelugur dan masak sampai mendidih dan pecah minyak. Masukkan ikan masin, tunggu hingga ikan masak, baru dicampurkan pucuk ubi dan santan pekat. Masak lagi sampai pucuk ubi lembut. Jika suka, tambahkan sedikit serbuk perasa. Sesuaikan rasa, baru boleh diangkat dan dihidangkan.

nota : sebelum tambah garam, rasa dulu kuahnya.. sebab ikan masin tu dah masin..

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment