KAWAN-KAWAN SAYA

25 November 2011

UBI KAYU MASAK UNGKEP


Memang sedap nih.. dimakan panas2.

Ubi kayu memang sinonim dengan musim hujan. Direbus dan dimakan panas2 dengan kelapa parut atau sambal tumis. Kali ni, saya masak cara orang jawa, iaitu masak ungkep.

Nak masak pun senang, cuma sediakan bawang putih, bawang merah, sedikit halia, kunyit, lengkuas dan serai. Tambah juga sedikit ketumbar jintan dan ikan bilis (boleh juga guna udang kering). Kisar kesemua bahan hingga halus. Tumiskan sedikit rempah tumis iaitu kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang, kemudian masukkan bahan kisar. Bila dah garing kekuningan, masukkan air dan ubi yang telah dikupas. Tambah garam sesedap rasa dan sedikit air asam jawa. Masaklah seperti biasa sampai kering dan ubinya empuk.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment