KAWAN-KAWAN SAYA

17 January 2009

POPIAH

Sebut saja popiah, semua orang tahu. Ada yang suka popiah goreng, ada yang menggemari popiah basah. Tidak kurang juga popiah vietnam yang eksotik tapi menyelerakan dan berkhasiat.


POPIAH GORENG

Bahan-bahan
Kulit popiah secukupnya
Sedikit tepung gandum + sedikit air dibancuh untuk dijadikan gam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan inti (disagat halus)
Sengkuang, lobak merah, kacang panjang atau kacang buncis, taugeh dan kobis
Tauhu goreng, dihiris halus
Udang hidup, buang kulit dan potong kecil
Bawang putih, bawang merah dimayang
Cili merah dimayang
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara Menyediakan inti
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah, masukkan udang, kacau sebentar, campur semua sayur-sayuran. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa dan kacau hingga sayur-sayuran separuh masak. Angkat dan sejukkan. Isikan inti ke dalam kulit popiah, gulung ketat2 dan gamkan dengan bancuhan tepung tadi. Buat hingga habis. Kemudian bolehlah digoreng hingga kuning keemasan. Toskan dan hidangkan panas-panas dengan sos yang digemari.

Cara Membuat Sos Popiah
1 senduk cili kisar atau mengikut citarasa
2 senduk gula melaka
1 senduk gula pasir
1 sudu besar asam jawa + ambil air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 botol sos cili
1/2 botol sos tomato
Sedikit bijan, digoreng tanpa minyak hingga kekuningan


Cara
Campurkan semua bahan kecuali sos cili dan sos tomato. Masak atas api hingga mendidih dan pekat. Sesuaikan rasa, baru dicampurkan sos cili dan sos tomato tadi. Angkat dari api dan sejukkan, taburkan bijan goreng. Sedia untuk dihidangkan bersama popiah goreng atau popiah basah.

POPIAH BASAH

Cara membuat inti, seperti popiah goreng
Kacang tumbuk secukup kegunaan
Daun salad untuk hiasan

Bahan-bahan untuk kulit popiah basah

500 gm tepung gandum
1 biji putih telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cuka makan
2 sudu makan minyak jagung
Air secukupnya

Cara

Campur semua bahan dan kepekatannya adalah sepertimana membuat jemput-jemput. Peram sekurang-kurangnya 4 hingga 8 jam atau adunan kelihatan bertali apabila dicedok. Barulah boleh dileser atas kuali leper yang panas. Buat hingga habis.

Cara menyediakan popiah basah
Ambil sekeping kulit popiah, sapu sedikit sos yang pekat dan taburkan kacang tumbuk. Masukkan inti dan gulung. Hiaskan dengan daun salad dan sedia untuk dihidangkan.


POPIAH VIETNAM

Rice paper secukupnya (boleh didapati dipasaraya)
Air suam

Disediakan berasingan
Udang hidup, buangkan kulitnya dan direbus
Suhun, direbus hingga lembut dan toskan
Daun salad
Telur, dibuat telur dadar dan dihiris nipis
Timun, dibuang empulur dan disagat halus
Sengkuang, dikupas dan disagat halus
Lobak merah, disagat halus
Daun selasih secukupnya, ambil daunnya sehelai-sehelai

Cara Menyediakannya

Celupkan rice paper ke dalam air suam, bentangkan ke atas papan pemotong (boleh digunakan pinggan leper). Letakkan sekeping daun salad ke atasnya, diikuti daun selasih, seekor udang rebus, sedikit hirisan telur dadar, suhun, timun, sengkuang dan lobak merah. Gulung ketat2. Buat sehingga habis. Sedia untuk dihidangkan dengan sos.

Bahan-bahan sos
10 biji cili padi
1 labu bawang putih
Gula dan cuka secukup rasa
Garam secuku rasa / Sos nampla secukup kegunaan (jika suka)
Kacang tumbuk, jika suka

Cara Membuatnya

Cili padi dan bawang putih ditumbuk kasar-kasar. Campurkan gula, cuka dan sos nampla. Kacau rata-rata dan sesuaikan rasa. Jika suka, boleh ditaburkan kacang tumbuk.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment