KAWAN-KAWAN SAYA

24 January 2009

MIENG KHAM (SIRIH KADUK)

Hidangan ini adalah sangat popular bagi orang-orang dari Negara Gajah Putih (Thailand)hailand, namun begitu, tetap juga menjadi kegemaran saya seisi keluarga. Ada yang menyebut sirih kaduk, ada pula colek daun kaduk. Mungkin cara memakannya umpama memakan sirih, maka sirih kaduk ini diberi nama... Mmm.... sedap sangat!!! Mula-mula macam tak percaya, tapi sekali mencuba..wow!!! pantang jumpa daun kaduk, mesti nak kena buat Mieng Kham..Bagi masyarakat thai, mereka menggunakan gula kabung cair yang berwarna putih sebagai sosnya, tapi sekarang, resipi tersebut telah dipelbagaikan. Apa yang saya pelajari dari seorang kawan baik yang berasal dari Takbai, Thailand, beginilah resipinya.. Agak cerewet, tapi berbaloi-baloi..



Bahan-bahan untuk sirih kaduk (Mieng Kham)

Daun kaduk, dibersihkan dan dilap hingga kering, susunkan ke dalam dulang

Bahan-bahan intinya (disediakan berasingan)
Udang kering, cuci bersih dan sangai
Kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan buangkan kulitnya
Isi kelapa, dibuangkan kulit arinya dan hiris nipis, kemudian disangai hingga kuning. Boleh juga dibakar dalam oven.
Limau nipis, dihiris nipis dengan kulit-kulitnya
Halia muda, kikis kulitnya dan potong dadu kecil-kecil
Bawang merah, dipotong dadu kecil
Cili padi, dihiris halus-halus

Untuk sosnya :-
2-3 ketul gula melaka, dicairkan dengan 1 cawan air
2 sudu tepung gandum
Sos nampla, jika suka atau boleh ganti dengan udang kering yang dikisar lumat

Cara menyediakan sosnya
Masukkan tepung gandum ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Sejukkan sebentar. Campurkan dengan gula melaka yang dicairkan tadi, sos nampla atau udang kering. Masak kembali atas api kecil hingga pekat. Sejukkan sebelum diguna.

Cara Menyediakannya
Ambil sehelai daun kaduk. Calitkan sedikit manisan cair dan bubuh bahan-bahan intinya mengikut keperluan dan citarasa masing-masing. Lipatkan dan terus dimakan.

Nota :-
Daun kaduk boleh digantikan dengan daun salad, tapi tidaklah sesedap daun kaduk yang unik itu.

No comments:

Post a Comment