KAWAN-KAWAN SAYA

24 October 2011

IKAN AYA SINGGANG



Resipi sihat dan berkhasiat. Mmmm memang maveles...Seisi keluarga saya suka, terutamanya sikecil saya..

Kali ini, masak singgang ikan aya hitam.. Isinya lembut dan sedap. Masak singgang ni mudah je, cuma hiriskan lengkuas, sedikit kunyit hidup dan bawang putih. Rebuskan bahan-bahan hiris dengan asam keping dan sedikit ketumbar biji. Bila mendidih, masukkan ikan, garam secukup dan sedikit serbuk perasa. Akhir sekali campakkan cili padi dan lada hidup. Kecilkan api, renehkan beberapa ketika sebelum dihidangkan. Mudah bukan??

Kalau makan lauk singgang ni, pelengkap hidangan ialah sambal belacan atau budu dan juga ulam-ulaman. Tak kiralah, ulam-ulam yang dimakan mentah ataupun direbus. Pendek kata, makan nasi pun tak sedar bertambah tiga pinggan.. Jadi kalau makan tu, berpada2 lah ya.. Habis diet nanti!!

No comments:

Post a Comment