KAWAN-KAWAN SAYA

10 October 2011

KERABU KAKI AYAM



kerabu kaki ayam + lada benggala

Kerabu kaki ayam ni mudah je untuk menyediakannya. Cuma bersihkan kaki ayam, potong bahagian kukunya, kemudian direbus sampai empuk. Semasa merebus, campurkan sedikit bawang putih dan halia yang telah diketuk untuk mewangikannya. Setelah itu ditoskan dan dibuang tulang kaki ayam. Sedia untuk dibuat kerabu.


kerabu kaki ayam yang simple (tak cukup bahan...)

Bahan-bahan dihiris halus(kuantiti ikut citarasa sendiri)
Cili padi
Bawang putih
Bawang besar
Serai
Daun limau purut
Buah tomato
Daun ketumbar (boleh diganti dengan daun sup dan daun bawang)


Bahan-bahan perisa
Sos ikan, boleh ganti dengan garam
Jus limau nipis
sedikit gula - jika suka

Cara-cara :
Campurkan semua bahan dan gaulkan dengan kaki ayam yang telah siap direbus dan dibuang tulang. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau diratah begitu saja.

Selamat mencuba

1 comment:

  1. janji sedapkan... tak cukup bahanpun takper....

    ReplyDelete