KAWAN-KAWAN SAYA

19 October 2011

ACAR PUTIK PISANG "GGALO"


Makan dah nak abis, kuah pun dah kering...baru teringat nak post gambar kat sini.


Tak pasti kat negeri lain dipanggil pisang apa. Yang saya tahu dari kecik sampai sekarang, dipanggil pisang ggalo (sebut dlm loghat Kelantan). Sekali tengok macam rupa pisang nipah atau kepok, tapi banyak biji. Biasanya buah pisang yang masih muda sedap dibuat acar. Acar pisang ggalo dijadikan hidangan sampingan sepertimana acar timun, acar nenas, solok lada dan lain-lain. Biasa dihidangkan di majlis kenduri dan banyak dijual di pasar-pasar di negeri ini.

ACAR PISANG GGALO

Bahan-bahan
1 sisir pisang ggalo (putik @ masih muda) -dibuang juringnya dan dihiris tak putus, kemudian direndam ke dalam air garam sebelum dimasak
Santan pekat secukup kegunaan
Garam, gula, cuka secukup kegunaan
Lada besar, dibelah 2
Bawang besar di belah 4

Bahan-bahan bumbu (kisar)
5 -6 tangkai lada kering (jika suka lebih pedas, boleh ditambah)
5 biji bawang merah
sedikit halia

Cara :
Didihkan santan sampai pecah, campurkan bahan2 kisar dan didihkan lagi sampai bumbunya masak. Campurkan garam, gula dan cuka secukup rasa, kemudian masukkan pisang. Bila pisang telah lembut, baru dimasukkan bawang besar dan lada hidup yang dihiris. Bila bawang setengah layu, padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

Nota :
Selain pisang ggalo, bendir, kacang panjang, pucuk piai dan putik jagung juga sesuai untuk dimasak acar seperti ini.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment