KAWAN-KAWAN SAYA

21 October 2011

GULAI ITIK CHERRY BERRY



Resipi gulai itik ni bukan ada campuran buah cherry ataupun berry, tapi merujuk kepada nama itik iaitu itik Cherry Berry. Saya masak gulai secara ungkep dan tumis darat, kerana daging itik ni agak liat isinya.

Bahan-bahan

1 ekor itik, siap dibersihkan dan dipotong2 - berat 1.5kg
3-4 keping asam gelugur
santan satu biji kelapa
3 sudu kerisik
garam secukup rasa

Bahan-bahan rempah (dikisar lumat)
2 sudu rempah gulai/kari
1 sudu besar ketumbar, disangai
1/2 sudu kecil jintan putih, disangai
1/2 sudu kecil jintan manis, disangai
10 biji cili kering, digunting dan direndam
5 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
sedikit halia, lengkuas dan kunyit hidup

Bahan-bahan untuk tumis darat
3 biji bawang merah, dimayang
1 ulas bawang putih, dimayang
1 inci halia, dimayang
2 kelopak bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 inci kayu manis
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara memasak
Itik digaul dengan bahan-bahan rempah dan perap setengah jam. Kemudian masak atas api kecil hingga isinya empuk dan lembut. Proses ini memakan masa hampir satu jam. Dalam masa itu, hendaklah dikacau selalu supaya rempah-rempahnya bergaul sebati. Baru dimasukkan santan, asam keping, garam dan akhir sekali kerisik. Masak sampai kuah agak pekat. Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak masak dan tumiskan bahan-bahan untuk tumis darat hingga kekuningan dan wangi. Tuangkan ke dalam periuk gulai dan tutup periuk. Selepas 10 minit, baru boleh dibuka dan dikacau rata2 sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba.

2 comments: