KAWAN-KAWAN SAYA

14 October 2011

BUTIR NAKO (BIJI NANGKA)



Hidangan kegemaran dikala minum petang. Dipanggil butir nako sebab bentuknya seperti biji nangka. Kalau orang dulu2 biasanya menggunakan daun pandan sebagai pewarna, tapi saya sengaja buat berwarni warni bagi menarik minat anakanda2 saya untuk mencuba makanan tradisi ibunda saya. Cara membuatnya pun sangat mudah.

Bahan-bahan
2 paket tepung pulut (500gm/paket)
10 helai daun pandan, kisar ambil air secukupnya
sedikit air kapur
pewarna biru, hijau dan merah

Untuk kuahnya
Santan satu biji kelapa
sedikit halba
secubit garam
daun pandan disimpulkan
gula secukup manis

Cara-cara membuatnya
Sediakan satu periuk air dan didihkan di atas dapur. Gaulkan tepung pulut dengan air daun pandan dan sedikit air kapur. Uli hingga menjadi doh. Bahagi tiga adunan dan warnakan. Gentelkan bulat-bulat kecil kemudian bentukkan bujur sedikit. Masukkan ke dalam air mendidih, apabila terapung, bolehlah diangkat dan toskan.

Cara-cara membuat kuahnya
Campurkan santan, halba, daun pandan, gula dan secubit garam. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kacau sebentar. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment