KAWAN-KAWAN SAYA

01 November 2012

GULAI SINGGANG IKAN AJI-AJI

Assalamualaikum wbt...
 
Masih dalam mood raya haji.. banyak sangat makan daging... kepala pula dan rasa pening.. sakit tengkuk.. hmmm... kena tukar menu hari ni.. Nasib baik ada ikan aji2 kat dalam freezer... Boleh la masak singgang...
Ikan aji2 ni memang sedap dimasak gulai singgang atau singgang... Sebenarnya abah saya yang selalu dok sebut gulai singgang... sebab dia memang suka ikan singgang ni... Tapi abah tak suka kalau lauk ni dimakan terus sebaik saja dimasak.. dia lebih suka lauk singgang yang dimasak pagi, makannya tengahari... Lepas tu, ada pulak sambal belacan dan ulam-ulam... Selain masak singgang, ikan ni boleh juga digoreng, dimasak kari, masak sweet sour dan lain2..

Di sini sharekan resipi masak gulai singgang ni...macam biasa je.. macam masak singgang tongkol... Hiris2, campak2.. Mendidih, tutup api...

Okey, ini resipinya

1 ekor ikan aji2, berat lbh kurang 1kg
1 inci lengkuas, hiris
1 inci kunyit, hiris
1 labu bawang putih,diketuk
1 sudu ketumbar, ditumbuk
garam dan serbuk perasa (jika suka)
Cili padi atau lada merah, sebiji2
Air secukupnya
4 keping asam gelugur 

Cara :
Dalam periuk, masukkan air campakkan bahan2 hiris, ketumbar, asam keping dan garam.  Bila mendidih, masukkan ikan.  Bila ikan dah masak,  kecilkan api dan renehkan selama setengah jam.  Akhir sekali campakkan lada merah atau cili padi sebiji2.. Bila cili nampak dah layu, boleh lah diangkat dan dihidangkan. 

Untuk pelengkap hidangan, sediakan sayur goreng, ikan goreng, ulam2an dan sambal belacan atau budu... Insya allah, kalau makan tak toleh belakang..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment