KAWAN-KAWAN SAYA

26 April 2012

JERUK BUNGA DALA


bunga dala segar, pemberian seorang customer yang baik hati... erm..mcm tau2 aje saya penggemar jeruk ni.. Resipi dah pernah saya post kat entry sebelum ni. Tapi takpe, saya tulis sekali lagi...Tak susah pun membuatnya. Cuma cuci bersih bunga dala ni (mana tau kan, kot ada ulat ke..habuk..ranting..).. Toskan dan masukkan dalam balang kaca..(plastik pun bolehlah).. Dalam blender, kisar sedikit nasi putih Tapiskan dan masukkan ke dalam balang yang berisi bunga dala ni dan tambahkan garam secukup rasa. Bubuh juga sedikit gula melaka. Peram selama 3 hari, baru boleh dihidangkan. Ketika menghidang, patahkan cili padi dan cecahkan dengan ikan bakar tawar. Sedap dimakan dengan nasi semasa masih panas.
macam ni la rupanya jeruk bunga dala.. kalau kat pasar, selalunya dibungkus dalam plastik..

No comments:

Post a Comment