KAWAN-KAWAN SAYA

27 April 2012

BUBUR LAMBUK


Bubur lambuk ni sedap dimakan pada bila2 masa saja.. Kali ni Ummi masak untuk hidangan makan tengahari.. Senang, tak payah masak macam2.. semua lengkap dalam satu hidangan.. Ada karbohidrat, protein dan sayur-sayuran.. Sayur-sayuran kampung yang banyak khasiat seperti pucuk niding, serai, daun ubi kayu, daun kesum, balik adat, cekur, pucuk manis, pucuk timun tikus,rebung dan macam2 lah.. Ada yang dibeli, ada yang petik keliling rumah aje.. Tambah isi ikan, ikan bilis, kerisik, dan bumbu yang siap ditumbuk iaitu bawang putih, bawang merah, halia dan lada hitam. Jika suka, boleh tambahkan santan.. Tapi Ummi tak guna santan, sebab memuakkan.. cukup guna kerisik je.. makan pun boleh tambah2...(macamana nak surut perut ni ye...asyik dok tambah makan je...hehe) Ketika menghidang, bolehlah sediakan ikan kering haruan yang digoreng garing.. ataupun boleh juga ikan masin tenggiri.. gelama kering...ikan bilis goreng, telur masin pun boleh.....dan cili padi jeruk (bagi yang suka pedas).. Nak lebih sedap lagi... tambahkan apa2.. isi ayam, daging, sotong, udang dalam masakan bubur lambuk... atau apa2 je lah yang membuka selera.. Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment