KAWAN-KAWAN SAYA

27 March 2012

KUIH BANTAL BURUK


Satu lagi kuih tradisional Terengganu/Kelantan.. kuih bantal buruk..

Kuih kegemaran Ummi.. tapi tak ramai generasi sekarang yang pandai buat kuih ni termasuklah saya.. Di sini saya sediakan resipi dan cara2 menyediakan kuih ni. Tapi bahan2nya kena agak2 sendiri, sebab saya tengok Ummi buat, tak ada sukatan..pakai agak2 je..

KUIH BANTAL BURUK

Bahan kulit (dadar)
Tepung beras
Santan
secubit garam
Telur

Cara :
Campurkan semua bahan dan jadikan dadar.

Intinya
Labu air, diparut halus dan perah buang airnya (boleh ganti dengan betik mengkal yang diparut halus)
Santan secukup kegunaan
Isi ikan bakar tawar
Bawang merah, bawang putih dan halia
garam gula secukup rasa
sedikit lada hitam - jika suka
sedikit laksa cina @suhun


Cara :
Masak santan campur bawang putih, bawang merah dan halia sampai pekat. Campurkan isi ikan, lada hitam dan garam dan gula secukup rasa. Campurkan dengan labu air dan akhir sekali suhun. Kacau sampai kering. Sejukkan.

Bahan-bahan kuah
Santan secukup kegunaan
sedikit tepung beras untuk pekatkan kuah
secubit garam
gula ikut citarasa
hirisan halia dan bawang merah
sedikit halba

Cara :
Campur semua bahan dan kacau atas api sederhana hingga mendidih dan pekat. Hendaklah dikacau selalu supaya tidak berkerak atau mendak.


Cara menyediakan kuih:
Ambil sekeping dadar, isikan sedikit inti dan gulung. Boleh juga digulung seperti kuih ketayap atau popia. Hidangkan dengan kuah yang telah disediakan.

No comments:

Post a Comment