KAWAN-KAWAN SAYA

29 October 2012

PERUT @ BABAT AIR ASAM

Assalamualaikum wbt

Biasanya babat @ perut lembu boleh dipelbagaikan masakan, masak lemak cili api, dicampur ke dalam gulai kawah, dibuat sup campur dengan daging dan tulang...digoreng campur lada hitam.. dibuat kerabu dan lain2..  Lain tempat lain cara masaknya...  Yang paling syiok... perut @ babat dengan air asam..   Ada banyak jenis babat @ perut ni.... yang selalu kita jumpa kat pasar ialah perut  tuala dan perut kitab...tapi yang paling best (tp banyak kolesterol), perut masam dan perut muda (usus)...

Ada bermacam2 cara dan petua nak bersihkan babat biar jadi putih... Ada orang rendamkan ke dalam air panas, kemudian lumur kapur sirih.. Kikis dengan pisau sampai bersih.. Gaulkan tepung gandum yang dicampur air asam jawa.. Perap beberapa ketika sebelum dicuci lagi sampai betul2 bersih.  Satu lagi petua, ambik daun pisang dan ramas2kan sampai hancur.. Kemudian gaul dengan babat dan uli2 seperti mencuci kain... Lepas tu bilas bersih2.. Mudah kan...


Dalam satu mangkuk... macam2 jenis babat@ perut ada.. ada perut tuala, perut kitab, perut muda dan perut asam... Dah siap digaul air asam... Sedia untuk dimakan... yeay....



Saya buat air asam mudah je.. Tumbuk cili padi, belacan dan garam.. Perahkan limau nipis banyak2... jangan guna limau kasturi, sebab kurang masam.. Tambah cuka pun boleh.. Pastu tambah tomato dan bawang hiris.  Gaulkan dengan babat...

Boleh juga guna air asam jawa yang dicampur cili padi dan hirisan bawang.. Tapi jangan lupa belacan. Ada orang suka tambahkan gula.. tapi saya suka yang masam2 pedas aje..

Selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment