KAWAN-KAWAN SAYA

21 March 2012

CENDOL


Cendol ni sedap dimakan waktu cuaca panas atau bulan puasa.. Kat daerah saya ni, cendol mudah diperolehi.. Kat pasar tani, pasar besar atau pekan sehari.. ada je yang menjual cendol. semuanya Melayu dan dipelopori oleh kaum wanita!! memang tak akan rasa was2 la kalau nak beli cendol.

Cendol ni sedap dimakan dengan pati santan campur air nissae (gula melaka atau gula merah). Kalau nak tambah pulut, jagung, cincau, kacang merah, buah kabung atau sagu.. terpulang.. ikut ler selera masing2 ye...Kalau kena ramuan dan lemak manisnya, memang sedap.. Nak hidangkan sejuk, kena tambah kiub ais... Makan gitu saja pun sedap juga..

Alkisah cendol ni diperbuat daripada tepung beras, air daun pandan dan air kapur.. Dikacau atas api sederhana hingga betul2 masak baru boleh dimasukkan ke dalam acuan cendol dan di"teran" ke dalam bekas berisi air sejuk.

No comments:

Post a Comment