31 January 2009

KUIH TALAM PANDAN

Resipi dari tepung beras cap teratai

KUIH TALAM PANDAN

Bahan-bahan A

175gm tepung beras cap teratai
400gm gula pasir
1kg air
15 helai daun pandan, kisar ambil airnya
1 sudu teh air kapur

Bahan-bahan B

50 gm tepung beras cap teratai
50 gm tepung ubi
400 gm santan pekat
6 gm garam
100 gm air

Cara Membuatnya
Campurkan bahan-bahan A dan kacau rata-rata. Masukkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan di dalam pengukus. Kacau selalu hingga pekat. Teruskan mengukus hingga 30 minit.

Dalam mangkuk lain, campurkan bahan-bahan B. Tuangkan ke atas lapisan pertama tadi dan teruskan mengukus selama 20 minit. Setelah masak, sejukkan sebentar. Kemudian bolehlah dipotong2 untuk dihidangkan.

Nota : Untuk memastikan kuih benar2 telah masak, cucukan dengan garpu atau lidi. Jika garpu atau lidi keluar bersih, menandakan kuih telah masak.

Selamat mencuba

KUIH APOM /APAM KUKUS

Resipi dari tepung beras Cap Teratai

KUIH APOM

Bahan-bahan
100gm tepung beras cap teratai
50 gm gula
100 gm air
30 gm air tuak
2 gm eno (paket biru)

atau
100 gm tepung beras cap teratai
130 gm air
2 gm yeast (mauripan)
2 gm eno

Cara Membuatnya
Campur semua bahan kecuali eno dan kacau hingga sebati. Perapkan selama 3-4 jam. Kemudian baru dicampurkan eno dan biarkan 5 minit. Tuangkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan di dalam periuk mengukus dan kukus selama 15- 20 minit. Hidangkan panas-panas dengan kelapa parut putih yang dicampur secubit garam.

AIR CIKUNG

AIR CIKUNG

Bahan-bahan (disediakan berasingan)

Barli, direbus hingga kembang
Cincau, diracik halus
Sagu biji besar, direbus hingga kembang
Keladi, dipotong kiub dan direbus
Keledek, dipotong kiub dan direbus
Buah kembang semangkuk, direbus hingga kembang
Getah anggur, direbus hingga kembang
Halus pala, jika suka
Telur puyuh, direbus dan buang kulitnya
Kacang tanah besar tanpa kulit, disangai tanpa minyak
Sirap rempah secukupnya

Cara membuat air cikung

Sudukan serba sedikit bahan ke dalam mangkuk. Tuangkan sirap rempah secukup rasa dan tambahkan ketulan ais jika suka. Hidangkan.

Sirap rempah
1kg gula pasir + gula melaka
5 cawan air
10 helai daun pandan, disimpulkan
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum cabe

Cara membuatnya
Campur semua bahan dan masak atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan sebelum digunakan.

AIR LAICIKANG

AIR LAICIKANG

Bahan-bahan (disediakan berasingan)
Buah Laici dalam tin
Kordial laici atau sirap laici
Buah nenas, potong kiub kecil dan rebus (boleh guna nenas dalam tin)
Halwa kundur, potong kiub kecil
Halwa buah pala (halus)
Sagu biji besar (direbus hingga lembut)
Cincau, diracik halus
Keledek, dipotong kiub kecil dan rebus hingga empuk
Agar-agar kosong warna merah (warna lain pun boleh)
Buah kembang semangkuk, direbus hingga kembang (buangkan bijinya)
Getah anggur, direndam hingga kembang

Sirap gula atau gula merah secukup kegunaan
Kiub ais - jika suka

Cara Menyediakannya
Dalam mangkuk kecil, sudukan serba sedikit bahan-bahan untuk air laicikang. Tambahkan sirap gula atau sirap gula merah secukup rasa. Tambahkan ketulan air jika suka dan hidangkan.

SEKAYA

Sekaya adalah sejenis kuih tradisional Kelantan, sebagai kuih pencuci mulut atau kuih untuk hantaran pertunangan atau perkahwinan. Ada yang diperbuat dengan gula hangus, ada yang menggunakan gula kerek (nisan) sebagai pemanisnya. Ditambah santan kelapa atau susu cair untuk melemakkannya.

SEKAYA NISAN

Bahan-bahan
50 biji telur ayam
2 1/2 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
2 cawan tepung beras
15 keret kecil nisan (dicairkan)
10 helai daun pandan, kisar ambil patinya
secubit garam
1 sudu teh air kapur

Cara membuatnya
Campurkan semua bahan, kacau rata dan tapiskan. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kukus hingga masak.

SEKAYA GULA HANGUS

Bahan-bahan
20 biji telur
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 - 3 sudu tepung jagung
sedikit esen vanila

Bahan gula hangus
1 cawan gula, jadikan gula hangus + 1 cawan air dan masak lagi hingga tinggal 1 cawan dan sejukkan.

Cara membuatnya.
Campurkan semua bahan dan tapis. Tuang ke dalam loyang, kukus hingga masak.

CREAM PUFF

CREAM PUFF (Resipi Kak Ros, Dungun)

4 oz marjerin
10 oz air sejuk
6 oz tepung gandum + 1 camca teh baking powder, diayak 3 kali
5 biji telur ayam

Intinya
Susu pekat
2 sudu tepung kastad
2 cawan air sejuk

Cara Menyediakannya
Campurkan marjerin dan air dan masak hingga marjerin cair. Angkat dari api, masukkan tepung. Kacau rata-rata hingga licin. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis. Masukkan ke dalam piping bag bentuk bintang dan terap terus ke dalam dulang pembakar. Bakar sehingga keperangan. Semasa proses membakar, jangan sesekali membuka penutup oven. Sejukkan dan isikan inti kastad, hidangkan.

Cara Membuat Intinya
Campur tepung kastad dengan air dan kacau atas api kecil hingga pekat dan berkilat. Masukkan susu manis secukup rasa dan kacau rata-rata. Ketika masih panas, isikan ke dalam puff yang telah masak tadi. Sejukkan sebelum dihidang.

KEK COKLAT & TOPPING


KEK COKLAT (Respi dari majalah lama)


Bahan-bahan untuk kek
185 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
2 sudu teh baking powder
215gm mentega
150 gm gula halus
6 biji telur
2 sudu teh vanila

Bahan-bahan untuk aising coklat
250gm mentega
2 biji telur
80gm gula aising
200gm coklat masak
2 sudu minyak jagung

Cara membuat kek
Ayak tepung gandum, serbuk koko dan baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan. Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan vanila. Kacau perlahan-lahan. Campurkan tepung dan kacau hingga sebati, masukkan dalam acuan dan bakar hingga masak. Sejukkan dan hias dengan aising coklat.

Cara membuat aising coklat
Coklat masak dicairkan secara double boiler hingga cair. Campurkan minyak jagung, kacau rata dan sejukkan. Dalam mangkuk lain, pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi hingga gebu. Campurkan coklat yang dicairkan dan pukul lagi hingga gebu dan sebati. Bolehlah digunakan untuk menghias kek.

KEK COKLAT AIR PANAS (Resipi kawan)

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
2 biji telur ayam

Hiasan
Topping coklat dan coklat rice secukupnya

Cara membuatnya
Ayak tepung, soda dan serbuk koko sebanyak 3 kali. Campurkan gula, susu, minyak jagung dan kacau rata-rata. Tuangkan air panas dan kacau sebati. Sejukkan sebentar, campurkan telur yang telah dipukul. Kacau rata2 dan tuangkan ke dalam acuan dan bakar hingga masak. Sejukkan sebelum disapu toppingnya dan taburkan coklat rice.

TOPPINGNYA
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 cawan serbuk koko
1 sudu minyak jagung

Caranya:
Cairkan serbuk koko dengan air. Campurkan susu pekat dan masak atas api kecil secara double boiler hingga sebati. Angkat dari api, masukkan minyak jagung. Kacau rata-rata hingga sejuk sedikit, baru dituangkan ke atas kek dan ratakan.

KEK KOKO MASAK (Resipi Kak Ros, Dungun)

Bahan-bahan A
2 oz serbuk koko
1 oz gula pasir
1 cawan air sejuk

Semua bahan di atas dimasak hingga pekat dan sejukkan

Bahan-bahan B
6 biji telur ayam, asingkan kuning dan putih
8 oz mentega
12 oz gula pasir
8 oz tepung gandum, diayak 3 kali
1 camca teh baking powder
1 camca teh esen vanila

Cara Membuatnya
Mentega dan vanila dikacau hingga putih. Pukul putih telur dan esen vanila hingga kembang dan pekat. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian masukkan kuning telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga habis. Campurkan dengan adunan mentega tadi, kacau rata. Masukkan tepung dan kaup balikkan hingga rata. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 45 minit hingga satu jam atau sehingga masak.

29 January 2009

BUBUR BERLAUK, BUBUR AYAM CENDAWAN, BUBUR KANJI & NASI AIR SUP TULANG ALA THAI

Bubur.. satu hidangan ringkas yang boleh dimakan bila-bila masa. Ada yang dibuat sarapan, makan tengah hari dan juga makan malam. Bagi yang nak berdiet, bubur menjadi pilihan. Walaubagaimanapun, kena pandai pilih lauk pauknya. Silap hari bulan, habis diet!!

Bermacam-macam cara orang masak bubur. Berikut adalah resipi bubur-bubur yang senang dan mudah disediakan. Sesuai untuk bila-bila masa.

BUBUR BERLAUK

2 cawan beras, dimasak hingga menjadi bubur dan hidangkan dengan bahan pelengkap bubur sepertimana berikut.


Hidangan pelengkap bubur
Telur masin, direbus
Ikan tenggiri masin, digoreng dan perahkan limau
Ikan bilis goreng campurbawang besar dan lada hidup yang dihiris
Kacang tanah goreng
Lobak masin goreng campur bawang besar dan lada hidup yang dihiris
Sambal tumis
Kangkung goreng belacan

BUBUR AYAM DENGAN CENDAWAN

Bahan-bahan
Bubur nasi, cukup untuk seorang
1 biji telur
Hirisan isi ayam secukupnya
Sedikit kiub stok ayam atau maggi cukup rasa
2-3 keping cendawan putih, disiat halus
beberapa biji cendawan butang, dihiris nipis

2 ulas bawang putih, diketuk
minyak untuk menumis
garam, lada sulah dan serbuk perasa

bahan-bahan hiasan
daun sup dan daun bawang yang dihiris
bawang goreng
halia, dimayang halus dan digoreng
hirisan cili merah

Cara membuatnya

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan isi ayam, kacau sebentar dan masukkan bubur dan tambahkan sedikit kiub stok ayam atau maggi cukup rasa. Tambahkan juga, garam dan lada sulah jika perlu. Apabila mendidih, masukkan cendawan dan pecahkan telur sambil dikacau. Kemudian padamkan api. Biar telur masak dalam bubur yang panas. Taburkan bahan-bahan hiasan dan hidangkan panas-panas.

BUBUR AYAM

2 cawan beras
air secukupnya untuk memasak bubur
1 keping isi ayam
1 inci halia, dimayang halus
5 ulas bawang putih, dimayang halus
garam dan lada sulah secukup rasa
sedikit minyak bijan

bahan-bahan hiasan
daun bawang dan daun sup dimayang halus
bawang goreng
lobak masin goreng secukup kegunaan

Cara Menyediakannya
Rebus ayam hingga empuk dengan halia dan bawang putih. Keluarkan ayam dan siat-siatkan. Gunakan air rebusan untuk memasak bubur. Masukkan kembali isi ayam yang telah disiat-siatkan dan tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa. Renjiskan sedikit minyak bijan. Sesuaikan rasa dan angkat. Taburkan bahan-bahan hiasan dan hidangkan begitu saja atau dengan lauk pauk pilihan.

BUBUR KANJI SIMPLE

2 cawan beras
air secukupnya untuk memasak bubur
santan pekat
1 bungkus rempah sup bunjut
sedikit lada hitam dan garam secukup rasa
bawang putih dan bawang merah dimayang
sedikit minyak untuk menumis

sedikit isi udang hidup, sotong, hirisan ayam dan daging.
2 ekor ikan, bakar dan ambil isinya dan hancurkan.
sayur-sayuran : kacang panjang, pucuk paku, putik jagung, dan lain-lain.

bahan-bahan hiasan
daun sup, daun bawang, cili merah
bawang goreng
ikan bilis goreng
sambal tumis udang kering - jika suka (blendkan bawang putih, bawang merah, cili kering dan udang kering, kemudian masak seperti sambal tumis yang biasa)

Cara membuatnya.

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kuning. Masukkan hirisan daging, ayam, rempah sup bunjut dan air secukupnya. Masukkan beras dan masak hingga menjadi bubur. Baru dimasukkan bahan-bahan lain. Tambahkan garam dan lada hitam secukup rasa. Sesuaikan rasa dan angkat. Taburkan bahan-bahan hiasan dan hidang dengan sambal tumis udang kering.

NASI AIR SUP TULANG/SUP AYAM ALA THAI

Bahan-bahan
4 - 6 cawan beras, dimasak nasi lembik

bahan-bahan pelengkap (disediakan berasingan)
Kuah sup tulang, lihat resipi di bawah
Hirisan daging/paru/babat yang telah dimasak
Telur masin, direbus
ikan bilis goreng
bawang goreng
daun sup + daun bawang dihiris halus
kacang tanah goreng
taugeh - jika suka
Air lada (cili padi ditumbuk kasar, campurkan garam dan sedikit cuka)
Limau nipis, dipotong-potong


Cara menyediakan sup tulang (boleh gantikan dengan ayam)

1kg tulang lembu
1/2 kg daging lembu, dipotong buku besar
1/2 kg babat
1/2 kg paru
Air secukupnya untuk kuah
2 paket rempah sup bunjut
2 inci halia, diketuk
1 labu bawang putih, diketuk
2 batang serai, diketuk
sedikit lada hitam
garam dan serbuk perasa

bahan-bahan tumisan darat
rempah tumis (kulit kayu manis, pelaga dan bunga cengkih)
5 biji bawang putih, dimayang
10 biji bawang merah, dimayang
1 inci halia, dimayang
minyak untuk menumis

Cara membuatnya
Rebuskan tulang, daging dengan air secukupnya, bawang putih, serai dan halia hingga daging empuk. Baru dimasukkan rempah sup bunjut, garam dan lada hitam. Sesuaikan rasa dan kecilkan api. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumisan darat hingga naik bau dan bawang kekuningan. Masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih dan tutupkan periuk. Padamkan api, selepas 5 minit baru dibuka tudung periuk untuk mendapatkan aroma sup yang wangi. Hidangkan dengan nasi lembik dan bahan-bahan pelengkap yang lain.

Selamat mencuba

25 January 2009

KERABU


Kerabu adalah hidangan pembuka selera, sama seperti acar atau salad. Lain orang, lain caranya membuat kerabu. Contohnya kalau orang utara, biasanya menggunakan cili padi, udang kering, udang basah atau udang geragau selain belacan. Manakala di selatan tanah air, mereka lebih suka menggunakan udang kering atau ikan bilis, ditambah pula dengan cekur bagi masyarakat jawa dan dinamakan urap.

Tetapi lain pula bagi mereka yang tinggal di Pantai Timur, mereka lebih suka menggunakan ikan bakar atau ikan rebus digandingkan dengan lada hitam. Macam-macam jenis sayur-sayuran atau buah-buahan yang boleh dijadikan kerabu. Selain itu, ayam, telur masin, daging, babat, ikan bilis, sotong, udang, ikan, dan kaki ayam juga sedap dibuat kerabu. Di dalam gambar ialah kerabu buah kuini campur kulat gelam.....

SAYUR-SAYURAN ATAU BUAH-BUAHAN YANG BOLEH DIBUAT KERABU
1) Taugeh, celur sebentar (boleh campur kerang atau perut lembu)
2) Pucuk paku campur kerang atau babat/perut lembu
3) Timun, dibuang empulur dan hiris halus
4) Nangka muda yang telah direbus
5) Bacang muda atau kuini muda (disagat kasar dan rendam ke dalam air garam sebelum dicuci dan toskan)
6) Betik muda, disagat halus
7) Pegaga, ceylom, bunga kantan dan lain-lain ulam kampung
8) Kulat gelam (mana nak carik sekarang ya)
9) Terung, dibakar atau direbus dan carik2 isinya
10) Buah beko (dibakar, hiris nipis dan rendam dalam air garam. Kemudian diperahkan airnya)
11) Pucuk buah beko (direbus)
12)Buah peria (dihiris nipis dan rendam dalam air garam, kemudian perahkan airnya)


KERABU CITARASA PANTAI TIMUR (sesuai untuk sayur-sayuran yang disebutkan di atas)

Bahan-bahan asas perencah kerabu (boleh diubahsuai ikut citarasa masing-masing)
1/4 biji kelapa, sangai hingga kuning dan ditumbuk lumat
2 ekor ikan bakar kosong (tawar) , diambil isinya sahaja
5 biji bawang merah
Belacan - jika suka
2 batang serai muda, jika suka
1 sudu lada hitam (boleh ganti dengan cili padi atau cili merah)
sedikit halia
garam, gula secukup rasa
cuka atau limau nipis secukup kegunaan

1/2 cawan santan pekat (didihkan tapi jangan sampai pecah minyak)

Cara Membuatnya :
Tumbukkan lada hitam, halia, serai, bawang dan belacan. Masukkan isi ikan bakar,garam, gula secukup rasa. Campurkan dengan kerisik dan pati santan. Perahkan limau nipis ke dalamnya. Gaulkan dengan sayur-sayuran yang dikehendaki. Sesuaikan rasa dan hidangkan.

KERABU ALA THAI

Bahan-bahan yang sesuai untuk kerabu ala thai
1) Daging atau babat yang telah direbus, dihiris nipis
2) kaki ayam yang telah direbus dan dibuang tulangnya
3) Udang, dicelur sebentar
4) Sotong, dicelur atau bakar sekejap
5) Isi ayam yang telah direbus
6) Ikan bakar atau ikan bilis goreng


Perencah kerabu
Bawang putih
Cili padi
Limau nipis (ambil airnya)
Sos nampla
Kacang tanah goreng
Daun ketumbar

Bahan-bahan lain (dihiris halus)
Daun limau purut
Serai
Sayur-sayuran seperti kacang panjang, timun,tomato, salad)

Cara menyediakan kerabu
Titikkan seulas dua bawang putih dan beberapa biji cili padi. Campurkan sos nampla. air limau nipis dan serbuk perasa. Gaulkan dengan bahan-bahan yang telah dihiris dan sesuaikan rasa. Campurkan dengan daging atau bahan-bahan lain mengikut citarasa. Taburkan daun ketumbar dan kacang tanah goreng. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba

24 January 2009

MIENG KHAM (SIRIH KADUK)

Hidangan ini adalah sangat popular bagi orang-orang dari Negara Gajah Putih (Thailand)hailand, namun begitu, tetap juga menjadi kegemaran saya seisi keluarga. Ada yang menyebut sirih kaduk, ada pula colek daun kaduk. Mungkin cara memakannya umpama memakan sirih, maka sirih kaduk ini diberi nama... Mmm.... sedap sangat!!! Mula-mula macam tak percaya, tapi sekali mencuba..wow!!! pantang jumpa daun kaduk, mesti nak kena buat Mieng Kham..Bagi masyarakat thai, mereka menggunakan gula kabung cair yang berwarna putih sebagai sosnya, tapi sekarang, resipi tersebut telah dipelbagaikan. Apa yang saya pelajari dari seorang kawan baik yang berasal dari Takbai, Thailand, beginilah resipinya.. Agak cerewet, tapi berbaloi-baloi..



Bahan-bahan untuk sirih kaduk (Mieng Kham)

Daun kaduk, dibersihkan dan dilap hingga kering, susunkan ke dalam dulang

Bahan-bahan intinya (disediakan berasingan)
Udang kering, cuci bersih dan sangai
Kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan buangkan kulitnya
Isi kelapa, dibuangkan kulit arinya dan hiris nipis, kemudian disangai hingga kuning. Boleh juga dibakar dalam oven.
Limau nipis, dihiris nipis dengan kulit-kulitnya
Halia muda, kikis kulitnya dan potong dadu kecil-kecil
Bawang merah, dipotong dadu kecil
Cili padi, dihiris halus-halus

Untuk sosnya :-
2-3 ketul gula melaka, dicairkan dengan 1 cawan air
2 sudu tepung gandum
Sos nampla, jika suka atau boleh ganti dengan udang kering yang dikisar lumat

Cara menyediakan sosnya
Masukkan tepung gandum ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Sejukkan sebentar. Campurkan dengan gula melaka yang dicairkan tadi, sos nampla atau udang kering. Masak kembali atas api kecil hingga pekat. Sejukkan sebelum diguna.

Cara Menyediakannya
Ambil sehelai daun kaduk. Calitkan sedikit manisan cair dan bubuh bahan-bahan intinya mengikut keperluan dan citarasa masing-masing. Lipatkan dan terus dimakan.

Nota :-
Daun kaduk boleh digantikan dengan daun salad, tapi tidaklah sesedap daun kaduk yang unik itu.

PETAI JERUK


Sambal udang petai atau sambal ikan bilis petai. Ada pula sayur lemak nangka atau lemak pucuk ubi, atau apa saja lauk kegemaran, hidangan saambal udang petai boleh membuat perut kenyang jadi keroncong. Tapi ramai yang tidak tahu, petai juga boleh dibuat jeruk. Ini adalah cara orang dulu-dulu menyimpan petai supaya tahan lama. Walaupun baunya kurang menyenangkan, tapi bagi penggemar makanan eksotik (termasuk saya laa...), petai jeruk tetap menjadi pilihan.

Mungkin generasi zaman sekarang, tidak mengenali petai jeruk... belum cuba belum tahu!!  Di sini saya kongsikan cara-cara membuat petai jeruk resipi nenda saya Puan Hajjah Halimah Haji Husain..  

CARA-CARA MEMBUAT PETAI JERUK

Petai secukupnya, pilih yang agak tua (4 cawan isi petai)
Garam (1 cawan garam)
Air secukupnya
beberapa keping asam gelugur

Cara Membuatnya
Didihkan air, celurkan petai. Tapi jangan sampai lembut, cukup sekadar untuk mengeluarkan isinya. Rendamkan ke dalam air sejuk. Asingkan isi dari kulitnya dan cuci bersih. Gaulkan dengan garam secukupnya, agak-agak biar masin sedikit. Masukkan ke dalam botol kaca, tutup dan perap selama dua malam. Selepas itu, masukkan asam gelugur dan air secukupnya. Selepas beberapa hari, bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lain-lain lauk pilihan.

Nota :

Kuah jeruk petai hendaklah masin dan masam sedikit untuk mengelakkan jeruk petai cepat rosak. Sekiranya kuah petai jeruk kelihatan jernih dan tidak keruh, menandakan garamnya telah cukup, tetapi sekiranya kuah petai jeruk kelihatan keruh, cepat2 tambahkan garam.

Selamat mencuba.

17 January 2009

JERUK MAMAN


Jeruk Maman (saya guna maman liar berbunga ungu)

Kalau di negeri lain, maman biasanya dibuat masak lemak atau dicampurkan ke dalam gulai. Tetapi di negeri-negeri di Pantai Timur, maman dibuat jeruk. Rasanya yang unik dan tersendiri, berkuah agak masam, memancing selera penggemar ulam-ulaman.

Mungkin ada yang tidak mengetahui apa itu jeruk maman. Tapi bagi orang Pantai Timur, makanan eksotik ini tidak asing lagi bagi mereka. Dihidangkan sebagai pembuka selera sebagai hidangan tambahan, atau pengganti sayur-sayuran. Sedap dimakan dengan ikan bakar dan nasi panas. Selain maman, bunga pokok dala yang pahit juga boleh dijadikan jeruk seperti ini.

Cara membuat jeruk maman/bunga dala (mungkin tempat lain dipanggil lemuni)

Pokok maman/bunga dala secukupnya, diambil daunnya sahaja.
Segenggam beras + Air secukupnya untuk merebus dijadikan air didih nasi (saya guna nasi impit yang dipotong kiub kecil)
Beberapa biji cili padi
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya
Bersihkan maman dan jemur sebentar di bawah panas matahari hingga layu. Cuci dan toskan. Masukkan ke dalam botol bersama-sama dengan cili padi. Masukkan air didih nasi yang masih suam ke dalam botol yang berisi daun maman dan campurkan garam secukup rasa. Tutup botol tadi dan simpan selama 3 hari. Selepas 3 hari barulah boleh dimakan. Ketika menghidang, patah2kan cili padi ke dalam kuah jeruk maman dan hidangkan dengan dengan nasi panas2 dan juga ikan bakar tawar.


Nota :
kuah jeruk maman kekal jernih untuk mengekalkan keenakan rasanya. Sekiranya kuahnya bertukar menjadi keruh, menandakan kuahnya kurang garam dan tidak tahan disimpan lama.

Ada beberapa jenis maman iaitu maman pasir (berbunga kuning, bunga warna ungu dan berbunga putih). Maman yang sesuai dibuat jeruk adalah maman berbunga putih, daunnya lembut dan tidak begitu pahit.

Sesetengah orang mencampurkan bayam merah ke dalam jeruk maman

Selamat mencuba

BUBUR CACA

Nama yang sama, tapi berlainan rupa. Ada caca gandum, ada caca beras. Bagi mereka yang sukakan bubur atau pengat, pasti tahu akan bubur caca.

BUBUR CACA

Bahan-bahan A (kupas, potong dadu dan kukus hingga masak)
1 ketul keledek
1 ketul keladi
1/4 potong labu kuning

Bahan-bahan B
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
secubit garam
2 helai daun pandan, disimpulkan
3 keping gula melaka

Bahan-bahan C (direbus hingga masak dan toskan)
2 sudu besar sagu mata ikan
1 mangkuk kecil bubur caca kering

Cara membuatnya

Campurkan semua bahan-bahan B dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa mengikut manis yang dikehendaki dan campurkan semua bahan. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan sejuk atau panas.


BUBUR CACA TEPUNG BERAS - VERSI KELANTAN

Bahan-bahan
500 gm tepung beras (boleh gunakan tepung gandum)
Air secukupnya
Acuan cendol

Air secukupnya untuk merebus + daun pandan

Bahan-bahan untuk kuah
Santan pekat satu biji kelapa
secubit garam
Daun pandan, disimpulkan
Gula melaka secukup manis

Cara menyediakan caca
Bancuh tepung dengan air secukupnya, adunan jangan terlalu kental atau terlalu cair. Didihkan air secukupnya. Masukkan ke dalam acuan cendol dan tekan adunan tepung terus ke dalam air mendidih, masak hingga adunan timbul. Toskan. Baru dimasukkan ke dalam kuah yang telah disediakan.

Cara membuat kuahnya

Campur semua bahan dan masak sampai mendidih, pecah minyak dan pekat. Baru dimasukkan adunan tepung caca yang telah dimasak tadi. Masak sekali lagi hingga mendidih, baru dipadamkan api dan sedia untuk dihidangkan sama ada sejuk atau panas.

POPIAH

Sebut saja popiah, semua orang tahu. Ada yang suka popiah goreng, ada yang menggemari popiah basah. Tidak kurang juga popiah vietnam yang eksotik tapi menyelerakan dan berkhasiat.


POPIAH GORENG

Bahan-bahan
Kulit popiah secukupnya
Sedikit tepung gandum + sedikit air dibancuh untuk dijadikan gam
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan inti (disagat halus)
Sengkuang, lobak merah, kacang panjang atau kacang buncis, taugeh dan kobis
Tauhu goreng, dihiris halus
Udang hidup, buang kulit dan potong kecil
Bawang putih, bawang merah dimayang
Cili merah dimayang
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara Menyediakan inti
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah, masukkan udang, kacau sebentar, campur semua sayur-sayuran. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa dan kacau hingga sayur-sayuran separuh masak. Angkat dan sejukkan. Isikan inti ke dalam kulit popiah, gulung ketat2 dan gamkan dengan bancuhan tepung tadi. Buat hingga habis. Kemudian bolehlah digoreng hingga kuning keemasan. Toskan dan hidangkan panas-panas dengan sos yang digemari.

Cara Membuat Sos Popiah
1 senduk cili kisar atau mengikut citarasa
2 senduk gula melaka
1 senduk gula pasir
1 sudu besar asam jawa + ambil air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 botol sos cili
1/2 botol sos tomato
Sedikit bijan, digoreng tanpa minyak hingga kekuningan


Cara
Campurkan semua bahan kecuali sos cili dan sos tomato. Masak atas api hingga mendidih dan pekat. Sesuaikan rasa, baru dicampurkan sos cili dan sos tomato tadi. Angkat dari api dan sejukkan, taburkan bijan goreng. Sedia untuk dihidangkan bersama popiah goreng atau popiah basah.

POPIAH BASAH

Cara membuat inti, seperti popiah goreng
Kacang tumbuk secukup kegunaan
Daun salad untuk hiasan

Bahan-bahan untuk kulit popiah basah

500 gm tepung gandum
1 biji putih telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cuka makan
2 sudu makan minyak jagung
Air secukupnya

Cara

Campur semua bahan dan kepekatannya adalah sepertimana membuat jemput-jemput. Peram sekurang-kurangnya 4 hingga 8 jam atau adunan kelihatan bertali apabila dicedok. Barulah boleh dileser atas kuali leper yang panas. Buat hingga habis.

Cara menyediakan popiah basah
Ambil sekeping kulit popiah, sapu sedikit sos yang pekat dan taburkan kacang tumbuk. Masukkan inti dan gulung. Hiaskan dengan daun salad dan sedia untuk dihidangkan.


POPIAH VIETNAM

Rice paper secukupnya (boleh didapati dipasaraya)
Air suam

Disediakan berasingan
Udang hidup, buangkan kulitnya dan direbus
Suhun, direbus hingga lembut dan toskan
Daun salad
Telur, dibuat telur dadar dan dihiris nipis
Timun, dibuang empulur dan disagat halus
Sengkuang, dikupas dan disagat halus
Lobak merah, disagat halus
Daun selasih secukupnya, ambil daunnya sehelai-sehelai

Cara Menyediakannya

Celupkan rice paper ke dalam air suam, bentangkan ke atas papan pemotong (boleh digunakan pinggan leper). Letakkan sekeping daun salad ke atasnya, diikuti daun selasih, seekor udang rebus, sedikit hirisan telur dadar, suhun, timun, sengkuang dan lobak merah. Gulung ketat2. Buat sehingga habis. Sedia untuk dihidangkan dengan sos.

Bahan-bahan sos
10 biji cili padi
1 labu bawang putih
Gula dan cuka secukup rasa
Garam secuku rasa / Sos nampla secukup kegunaan (jika suka)
Kacang tumbuk, jika suka

Cara Membuatnya

Cili padi dan bawang putih ditumbuk kasar-kasar. Campurkan gula, cuka dan sos nampla. Kacau rata-rata dan sesuaikan rasa. Jika suka, boleh ditaburkan kacang tumbuk.

Selamat mencuba

11 January 2009

ROJAK MEE

Ada orang sebut rojak mee. Ada pula rojak keling. Orang Penang sebut Pasemboq...Kat Johor pulak rojak asma. Bezanya rojak asma tak ada mee/mihun. Berbeza nama, berbeza juga rasanya. Apa-apapun namanya, tetap menjadi favorite aku.

BAHAN-BAHAN
Mee kuning/mihun
Cucur Udang
Cucur tepung
Tauhu Goreng
Tempe Goreng
Telur rebus Goreng
Kentang rebus goreng
Ayam Rebus Goreng
Fishball dan fishcake goreng
Daun salad
Hirisan Timun dan cili hijau

Kuahnya
1kg keledek kuning, direbus dan lenyek hingga halus
250gm kacang tanah, goreng tanpa minyak dan kisar halus
Air asam jawa secukup kegunaan
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar
1 labu bawang putih
1o biji bawang merah
2o biji cili kering atau ikut citarasa
udang kering secukup kegunaan

Cara Menyediakannya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan air asam jawa, kacang yang telah dikisar dan keledek. Tambahkan air secukupnya untuk dijadikan kuah. Apabila mendidih, masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masak lagi hingga kepekatannya sesuai dengan citarasa. Hidangkan dengan mee dan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan hiaskan dengan hirisan salad, timun dan cili hijau.

Cara Membuat Cucur Udang
2 cawan Tepung gandum
1 biji telur ayam
Garam, serbuk perasa dan kunyit serbuk
Hirisan halus daun kucai
Taugeh, buang ekor


Tepung dibancuh air secukupnya, jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Campurkan dengan sebiji telur, garam, serbuk perasa dan sedikit kunyit serbuk. Panaskan minyak goreng terendam. Rendamkan 1 senduk hingga betul2 panas. Letakkan sedikit daun kucai dan taugeh ke dalam senduk panas tadi dan masukkan adunan tepung tapi jangan terlalu penuh. Letakkan seekor udang basah dan celupkan kembali ke dalam minyak panas hingga adunan lekang dari senduk. Goreng hingga masak. Ulangi proses hingga habis.


Cara Membuat Cucur Tepung

Bancuh 2 1/2 cawan tepung dengan air secukupnya hingga pekat. Tambahkan sedikit ibu roti, garam dan serbuk perasa. Campurkan juga hirisan bawang besar, cili merah, taugeh dan daun bawang. Peram sebentar hingga adunan naik. Kemudian bolehlah digoreng sesenduk demi sesenduk hingga habis. Hidangkan dengan kuah dan bahan-bahan lain.

Selamat mencuba

IKAN KUKUS

Satu lagi hidangan yang sangat tersohor adalah ikan kukus. Kalau pergi kat mana2 restoran thai, ikan kukus adalah salah satu menu utama. Tapi kalau kat restoran tu, bahan2 yang digunakan lebihkurang sama dengan tomyam. Ada daun limau purut, serai, cili api dan daun ketumbar.. Tepuk dada, tanya selera..

Resipi ikan merah kukus adalah resipi Pak Ngah Aziz. Kawan abah. Dia memang pandai masak. Saya dah cuba, sedap juga dan senang untuk memasaknya. Resipi ikan siakap kukus adalah olahan saya sendiri setelah menikmati hidangan tersebut di salah satu restoran tersohor di negara kita (nama tempatnya adalah rahsia). Resipi ikan bawal kukus pula saya dapat semasa menonton satu rancangan televisyen tidak lama dulu.

IKAN MERAH KUKUS

Bahan-bahan
1 ekor ikan merah, dibersihkan dan dikelar2
1 biji bawang besar, diparut halus
1 labu bawang putih, diparut halus
1 inci halia muda, diparut halus
Garam dan serbuk perasa

Bahan-bahan sosnya (disatukan)
5 biji cili padi, dimayang halus
2 biji limau nipis, diperah airnya
Kicap cair secukupnya (boleh guna sos nampla)

Cara Membuatnya
Gaulkan ikan dengan bahan-bahan yang diparut dan sedikit garam. Perapkan 10 minit. Kemudian masukkan ke dalam pinggan pengukus dan kukus hingga masak. Ketika masih panas, tuangkan sosnya dan terus hidangkan.

Nota : Ikan ini boleh digoreng dalam minyak terendam sehingga garing. Toskan dan tuangkan sosnya sebelum dihidangkan.

IKAN SIAKAP KUKUS DENGAN BAWANG JERUK

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap, dibersihkan dan dikelar2

Bahan-bahan untuk dimayang
2 batang serai
3-4 helai daun limau purut
4-5 biji cili api
1 inci halia
3 biji bawang putih
1 labu bawang putih jeruk

2 biji limau nipis (ambil airnya)
sos nampla secukup kegunaan

Bahan-bahan hiasan
sedikit bunga kobis, kacang sepat, buah tomato (buang biji), cili merah, bawang besar dan daun ketumbar dan daun bawang

Cara Menyediakannya

Gaulkan ikan dengan bahan-bahan yang dimayang, limau nipis dan sos nampla. Perap 10 minit. Masukkan ke dalam pinggan pengukus, aturkan bunga kobis, kacang sepat, buah tomato, cili merah dan bawang besar. Kukus hingga masak. Ketika menghidang, taburkan daun ketumbar dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.


IKAN BAWAL PUTIH KUKUS DENGAN CENDAWAN KERING

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal putih (dibersihkan dan kelar-kelar)
3 keping cendawan kering (direndam dan dihiris halus)
1 biji tomato, dihiris-hiris
sedikit garam

Bahan-bahan hiris
2 inci halia muda
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah

Bahan-bahan sos
2 sudu kicap cair
2 sudu kicap pekat lemak manis
secubit garam
lada sulah secukup rasa
minyak bijan

Bahan-bahan hiasan
Daun ketumbar dan daun bawang, dihiris
Cili merah dihiris

Cara menyediakannya

Ikan bawal diperasakan dengan garam. Perap sebentar. Letakkan dalam pinggan mengukus dan taburkan bahan-bahan hiris diikuti dengan cendawan. Renjiskan dengan bahan-bahan sos dan kukus hingga masak. Taburkan daun ketumbar, daun bawang dan cili merah ketika menghidang. Sedap dimakan panas-panas.

SELAMAT MENCUBA

NASI LEMAK INDIA

Nama lemak adalah hidangan popular orang-orang di Malaysia. Walau bagaimanapun, setiap orang ada cara tersendiri untuk menyediakannya. Resipi ini aku perolehi semasa mendengar salah satu program masakan di radio Kota Bahru. Jurumasaknya sangat terkenal pada masa itu dan kalau tak silap aku dipanggil "Ayah Aji". Nama sebenar dah lupa. Cuma sempat mencatit resipi dan pernah mencubanya beberapa kali, ternyata tidak mengecewakan. Terima kasih pada Ayah Aji kerana resipi yang sangat eksotik ini.

NASI LEMAK INDIA

Bahan-bahan
4 tin beras panjang/beras basmati (dicuci dan toskan)
4 tin santan
1 tangkai daun kari
2 sudu minyak sapi
5 biji bawang merah, dimayang
2 biji bawang putih, dimayang
sedikit kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
1 helai daun pandan, disimpulkan.
secubit garam

Cara menyediakannya

Panaskan minyak sapi, tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih diikuti dengan bawang merah, bawang putih, daun kari dan daun pandan hingga kekunigan dan wangi. Tuangkan santan, apabila mendidih, masukkan beras dan masaklah seperti memasak nasi biasa hingga tanak. Hidangkan nasi lemak ini bersama-sama dengan ayam masak jaffna dan raita timun.

AYAM MASAK JAFFNA

1 ekor ayam, dipotong 8 dan bersihkan
4 biji kentang, dibelah 4
1 tangkai daun kari
minyak untuk menumis
2-3 sudu besar rempah kari
1 sudu lada hitam atau secukup rasa (ditumbuk)
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara menyediakannya
Gaulkan ayam dengan rempah kari, lada hitam dan garam secukup rasa. Perapkan selama 1 jam. Kemudian panaskan minyak dan tumiskan daun kari. Bila naik bau dan wangi, masukkan ayam yang telah diperap tadi dan kacau. Tutupkan periuk dan kecilkan api. Apabila ayam telah mengecut dan airnya kering, baru dimasukkan 2 cawan air dan kentang. Masak lagi hingga ayam dan kentang empuk serta kuahnya kering. Sesuaikan rasa dan angkat.

RAITA TIMUN
2 biji timun, potong dadu panjang dan buang empulurnya
2 biji tomato, dipotong dadu dan buang bijinya
1 biji lada benggala merah/ cili merah, buang bijinya dan mayang halus
garam gula secukup rasa
1 cawan yogurt asli (boleh ganti dengan santan pekat)

Cara menyediakannya
Gaulkan semua bahan dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA

KUIH GULUNG

Kuih gulung atau kuih ketayap. Nama berbeza, tapi kuihnya sama. Berwarna hijau dan berinti manis, sama ada inti kelapa atau inti kacang hijau, semua sedap belaka, terpulang kepada cara pembuatannya.

Ada orang sukakan inti yang berempah, macam inti karipap .. Umi panggil kuih lipat atau kuih ropa. Tapi kuih ropa tidak diwarnakan hijau. Warna asli tepung gandum..Kalau nak makan terus pun boleh, nak goreng pun boleh.. Cara menggorengnya gunakan minyak yang sedikit, macam goreng roti canai. Hidangkan dengan sos. Sedap juga...

Apa-apapun, ini kuih tradisi orang lama.. tak luput ditelan zaman. Cuma cara pembuatannya berbeza sedikit.. Kebanyakan hari ini, semua nak segera, pakai pewarna dan perasa tambahan.. Nak cepat..... Kalau dulu2 mana ada perisa pandan, pewarna hijau.. Kena menumbuk daun pandan sampai lumat, perah dan tapis airnya.. sekarang ni dah senang, dah ada blender, kisar aje.. itupun masih MALAS!!

KUIH GULUNG

bahan-bahan untuk adunan bater
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
secubit garam
7 helai daun pandan (blend dan ambil air secukupnya)
santan secukup kegunaan.

Cara :
Campur semua bahan dan tapis. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan kuali dan dadarkan sesenduk demi sesenduk hingga habis. Isikan inti dan gulung.

Bahan-bahan untuk inti
1/2 biji kelapa parut putih
secubit garam
1 1/2 keping gula nisan
2 helai daun pandan, disimpulkan
1 cawan air

Cara :
Rebuskan kelapa dengan air, daun pandan dan secubit garam hingga lembut dan kering. Campurkan gula nisan dan kacau sampai kering. Sejukkan sebelum digunakan.


KUIH LIPAT/KUIH ROPA

Untuk adunan bater, guna resipi yang sama di atas


Bahan-bahan untuk inti kuih lipat/kuih ropa

3 biji kentang, potong dadu
2 biji bawang besar, potong dadu
1 helai daun sadri
250 gm daging kisar
3-4 sudu rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

bawang putih, bawang merah dan halia dimayang
minyak untuk menumis

Cara Membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dimayang hingga kekuningan. Masukkan daging kisar dan kacau hingga daging kelihatan masak. Kemudian masukkan rempah kari daging yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak, baru dimasukkan kentang, garam, gula dan serbuk perasa. Tambah sedikit air untuk mengempukkan kentang. Kacau hingga kering. Akhir sekali masukkan bawang besar dan daun sadri. Kacau rata-rata dan angkat. Sejukkan sebelum digunakan.

05 January 2009

LAKSA PENANG


Dah lama tak makan laksa penang.. Masa sekolah dulu tak pandai masak laksa ni..selalunya beli aje.. Bila dah tamat sekolah, aku ikut abah berhijrah ke Penang.. Dua tahun aku di sana, setiap hari mesti nak pekena laksa... paling tidak bihun sup. Tengahari pula nasi ayam dan malam pula laksa.. atau char kue tiau.. Sesekali ada juga makan nasi campur.. tapi tengok lauk le..Sebab, tekak ni masih tak boleh terima makanan berempah lain.. almaklum sajalah, aku orang Pantai Timur..

Tempat makan yang selalu kami kunjungi selain pasar malam ialah ke gerai Mak Jah kat jalan Akuarium.. Selain nasi campur, nasi ayamnya best, kena lah dengan selera aku.. Ada satu lauk tu, ayam masak sos tomato campur daun pudina, sedap juga.. (Apa nama masakannya aku tak tanyalah pula..) Selang beberapa gerai dari gerai Mak Jah, ada satu kedai jual laksa, pasembur dan cucur udang.. Boleh dikatakan setiap hari kami makan kat warung diorang ni.. Pernah suatu hari pakcik jual laksa tu bagi sepinggan pasemboq dan cucur udang percuma.. sbb kesian tengok aku, asyik makan laksa kalau pergi kat gerai dia.. Boleh tahanlah rasa cucur udang & pasemboq dia.. tapi aku lagi suka makan laksa saja..

Walaubagaimanapun, terima kasih pakcik.. (dah lupa lah namanya) dalam pada tu sempat juga kami belajar masak kuah laksa dari pakcik tu.. tapi tukar resipi laa.. kami ajar dia cara2 masak kuah laksa putih kelantan.. Tapi katanya, dia tak berapa gemar kuah laksa kelantan sebab rasanya muak sedikit...bagi aku, laksa pakcik tu sangat special.. kuahnya pekat dan sesedap rasa.. ulam-ulamanya cukup..tak macam kat tempat-tempat lain, kuahnya pucat dan cair.. Bila dah campur laksa, tawar je.. Itu cerita 20 tahun dulu.. Sekarang dah pandai masak kuah laksa sendiri.. sedap atau tidak, telan aje lah..

LAKSA PENANG

Bahan-bahan untuk kuah

1kg ikan selayang (orang utara panggil ikan sadin) - ikan kembung pun boleh juga.

Ikan direbus dengan asam gelugur dan garam. Toskan airnya dan ketepikan. Kemudian asingkan isi dan tulangnya. Tulang ikan dikisar dan tapis. Isinya dihancurkan. Asam gelugur dikisar separuh hancur.

daun kesum, bunga kantan dibelah 2

2 sudu asam jawa, ambil airnya

garam dan serbuk perasa

air secukupnya untuk kuah

Bahan-bahan kisar

10 biji cili padi + 10 biji cili kering (jika suka lebih pedas, boleh tambah cili)

10 biji bawang merah

5 biji bawang putih

1 batang serai

belacan, sedikit kunyit hidup dan halia

Cara Membuatnya :

Didihkan air rebusan ikan, bahan-bahan kisar, daun kesum, bunga kantan dan air asam jawa. Masukkan juga asam keping yang telah dikisar separuh hancur tadi. Apabila telah mendidih, masukkan isi ikan dan air secukup kegunaan. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Renehkan selama sejam sebelum dihidang. Boleh ditambah petis ke dalam kuah atau dihidang secara berasingan. Hidangkan dengan laksa yang telah direbus dan ramuan pelengkap yang lain.

Nota : Ada setengah orang mencampurkan isi ikan sardin atau tuna (dalam tin) untuk menambah keenakan rasa kuah. Terpulang kepada selera dan citarasa masing-masing.

Bahan-bahan pelengkap hidangan laksa

Laksa : Lihat peraturan pada paket sebelum memasaknya.

Dihiris halus : Bawang besar, timun, daun salad, bunga kantan, daun selom, pucuk gajus. Daun pudina dipetik sehelai-sehelai. Jika suka, boleh tambah hirisan nenas masak. Bagi yang suka lebih pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Telur rebus, dibelah 2

Petis dicampur sedikit air panas

Limau nipis, dibelah, buang bijinya

Selamat mencuba..