31 January 2009

KEK COKLAT & TOPPING


KEK COKLAT (Respi dari majalah lama)


Bahan-bahan untuk kek
185 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
2 sudu teh baking powder
215gm mentega
150 gm gula halus
6 biji telur
2 sudu teh vanila

Bahan-bahan untuk aising coklat
250gm mentega
2 biji telur
80gm gula aising
200gm coklat masak
2 sudu minyak jagung

Cara membuat kek
Ayak tepung gandum, serbuk koko dan baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan. Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan vanila. Kacau perlahan-lahan. Campurkan tepung dan kacau hingga sebati, masukkan dalam acuan dan bakar hingga masak. Sejukkan dan hias dengan aising coklat.

Cara membuat aising coklat
Coklat masak dicairkan secara double boiler hingga cair. Campurkan minyak jagung, kacau rata dan sejukkan. Dalam mangkuk lain, pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi hingga gebu. Campurkan coklat yang dicairkan dan pukul lagi hingga gebu dan sebati. Bolehlah digunakan untuk menghias kek.

KEK COKLAT AIR PANAS (Resipi kawan)

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
2 biji telur ayam

Hiasan
Topping coklat dan coklat rice secukupnya

Cara membuatnya
Ayak tepung, soda dan serbuk koko sebanyak 3 kali. Campurkan gula, susu, minyak jagung dan kacau rata-rata. Tuangkan air panas dan kacau sebati. Sejukkan sebentar, campurkan telur yang telah dipukul. Kacau rata2 dan tuangkan ke dalam acuan dan bakar hingga masak. Sejukkan sebelum disapu toppingnya dan taburkan coklat rice.

TOPPINGNYA
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 cawan serbuk koko
1 sudu minyak jagung

Caranya:
Cairkan serbuk koko dengan air. Campurkan susu pekat dan masak atas api kecil secara double boiler hingga sebati. Angkat dari api, masukkan minyak jagung. Kacau rata-rata hingga sejuk sedikit, baru dituangkan ke atas kek dan ratakan.

KEK KOKO MASAK (Resipi Kak Ros, Dungun)

Bahan-bahan A
2 oz serbuk koko
1 oz gula pasir
1 cawan air sejuk

Semua bahan di atas dimasak hingga pekat dan sejukkan

Bahan-bahan B
6 biji telur ayam, asingkan kuning dan putih
8 oz mentega
12 oz gula pasir
8 oz tepung gandum, diayak 3 kali
1 camca teh baking powder
1 camca teh esen vanila

Cara Membuatnya
Mentega dan vanila dikacau hingga putih. Pukul putih telur dan esen vanila hingga kembang dan pekat. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian masukkan kuning telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga habis. Campurkan dengan adunan mentega tadi, kacau rata. Masukkan tepung dan kaup balikkan hingga rata. Tuangkan ke dalam acuan dan bakar selama 45 minit hingga satu jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment