31 January 2009

SEKAYA

Sekaya adalah sejenis kuih tradisional Kelantan, sebagai kuih pencuci mulut atau kuih untuk hantaran pertunangan atau perkahwinan. Ada yang diperbuat dengan gula hangus, ada yang menggunakan gula kerek (nisan) sebagai pemanisnya. Ditambah santan kelapa atau susu cair untuk melemakkannya.

SEKAYA NISAN

Bahan-bahan
50 biji telur ayam
2 1/2 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
2 cawan tepung beras
15 keret kecil nisan (dicairkan)
10 helai daun pandan, kisar ambil patinya
secubit garam
1 sudu teh air kapur

Cara membuatnya
Campurkan semua bahan, kacau rata dan tapiskan. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kukus hingga masak.

SEKAYA GULA HANGUS

Bahan-bahan
20 biji telur
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 - 3 sudu tepung jagung
sedikit esen vanila

Bahan gula hangus
1 cawan gula, jadikan gula hangus + 1 cawan air dan masak lagi hingga tinggal 1 cawan dan sejukkan.

Cara membuatnya.
Campurkan semua bahan dan tapis. Tuang ke dalam loyang, kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment