17 January 2009

BUBUR CACA

Nama yang sama, tapi berlainan rupa. Ada caca gandum, ada caca beras. Bagi mereka yang sukakan bubur atau pengat, pasti tahu akan bubur caca.

BUBUR CACA

Bahan-bahan A (kupas, potong dadu dan kukus hingga masak)
1 ketul keledek
1 ketul keladi
1/4 potong labu kuning

Bahan-bahan B
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
secubit garam
2 helai daun pandan, disimpulkan
3 keping gula melaka

Bahan-bahan C (direbus hingga masak dan toskan)
2 sudu besar sagu mata ikan
1 mangkuk kecil bubur caca kering

Cara membuatnya

Campurkan semua bahan-bahan B dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Sesuaikan rasa mengikut manis yang dikehendaki dan campurkan semua bahan. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan sejuk atau panas.


BUBUR CACA TEPUNG BERAS - VERSI KELANTAN

Bahan-bahan
500 gm tepung beras (boleh gunakan tepung gandum)
Air secukupnya
Acuan cendol

Air secukupnya untuk merebus + daun pandan

Bahan-bahan untuk kuah
Santan pekat satu biji kelapa
secubit garam
Daun pandan, disimpulkan
Gula melaka secukup manis

Cara menyediakan caca
Bancuh tepung dengan air secukupnya, adunan jangan terlalu kental atau terlalu cair. Didihkan air secukupnya. Masukkan ke dalam acuan cendol dan tekan adunan tepung terus ke dalam air mendidih, masak hingga adunan timbul. Toskan. Baru dimasukkan ke dalam kuah yang telah disediakan.

Cara membuat kuahnya

Campur semua bahan dan masak sampai mendidih, pecah minyak dan pekat. Baru dimasukkan adunan tepung caca yang telah dimasak tadi. Masak sekali lagi hingga mendidih, baru dipadamkan api dan sedia untuk dihidangkan sama ada sejuk atau panas.

No comments:

Post a Comment