31 January 2009

CREAM PUFF

CREAM PUFF (Resipi Kak Ros, Dungun)

4 oz marjerin
10 oz air sejuk
6 oz tepung gandum + 1 camca teh baking powder, diayak 3 kali
5 biji telur ayam

Intinya
Susu pekat
2 sudu tepung kastad
2 cawan air sejuk

Cara Menyediakannya
Campurkan marjerin dan air dan masak hingga marjerin cair. Angkat dari api, masukkan tepung. Kacau rata-rata hingga licin. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis. Masukkan ke dalam piping bag bentuk bintang dan terap terus ke dalam dulang pembakar. Bakar sehingga keperangan. Semasa proses membakar, jangan sesekali membuka penutup oven. Sejukkan dan isikan inti kastad, hidangkan.

Cara Membuat Intinya
Campur tepung kastad dengan air dan kacau atas api kecil hingga pekat dan berkilat. Masukkan susu manis secukup rasa dan kacau rata-rata. Ketika masih panas, isikan ke dalam puff yang telah masak tadi. Sejukkan sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment