31 January 2009

AIR CIKUNG

AIR CIKUNG

Bahan-bahan (disediakan berasingan)

Barli, direbus hingga kembang
Cincau, diracik halus
Sagu biji besar, direbus hingga kembang
Keladi, dipotong kiub dan direbus
Keledek, dipotong kiub dan direbus
Buah kembang semangkuk, direbus hingga kembang
Getah anggur, direbus hingga kembang
Halus pala, jika suka
Telur puyuh, direbus dan buang kulitnya
Kacang tanah besar tanpa kulit, disangai tanpa minyak
Sirap rempah secukupnya

Cara membuat air cikung

Sudukan serba sedikit bahan ke dalam mangkuk. Tuangkan sirap rempah secukup rasa dan tambahkan ketulan ais jika suka. Hidangkan.

Sirap rempah
1kg gula pasir + gula melaka
5 cawan air
10 helai daun pandan, disimpulkan
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum cabe

Cara membuatnya
Campur semua bahan dan masak atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment