05 January 2009

LAKSA PENANG


Dah lama tak makan laksa penang.. Masa sekolah dulu tak pandai masak laksa ni..selalunya beli aje.. Bila dah tamat sekolah, aku ikut abah berhijrah ke Penang.. Dua tahun aku di sana, setiap hari mesti nak pekena laksa... paling tidak bihun sup. Tengahari pula nasi ayam dan malam pula laksa.. atau char kue tiau.. Sesekali ada juga makan nasi campur.. tapi tengok lauk le..Sebab, tekak ni masih tak boleh terima makanan berempah lain.. almaklum sajalah, aku orang Pantai Timur..

Tempat makan yang selalu kami kunjungi selain pasar malam ialah ke gerai Mak Jah kat jalan Akuarium.. Selain nasi campur, nasi ayamnya best, kena lah dengan selera aku.. Ada satu lauk tu, ayam masak sos tomato campur daun pudina, sedap juga.. (Apa nama masakannya aku tak tanyalah pula..) Selang beberapa gerai dari gerai Mak Jah, ada satu kedai jual laksa, pasembur dan cucur udang.. Boleh dikatakan setiap hari kami makan kat warung diorang ni.. Pernah suatu hari pakcik jual laksa tu bagi sepinggan pasemboq dan cucur udang percuma.. sbb kesian tengok aku, asyik makan laksa kalau pergi kat gerai dia.. Boleh tahanlah rasa cucur udang & pasemboq dia.. tapi aku lagi suka makan laksa saja..

Walaubagaimanapun, terima kasih pakcik.. (dah lupa lah namanya) dalam pada tu sempat juga kami belajar masak kuah laksa dari pakcik tu.. tapi tukar resipi laa.. kami ajar dia cara2 masak kuah laksa putih kelantan.. Tapi katanya, dia tak berapa gemar kuah laksa kelantan sebab rasanya muak sedikit...bagi aku, laksa pakcik tu sangat special.. kuahnya pekat dan sesedap rasa.. ulam-ulamanya cukup..tak macam kat tempat-tempat lain, kuahnya pucat dan cair.. Bila dah campur laksa, tawar je.. Itu cerita 20 tahun dulu.. Sekarang dah pandai masak kuah laksa sendiri.. sedap atau tidak, telan aje lah..

LAKSA PENANG

Bahan-bahan untuk kuah

1kg ikan selayang (orang utara panggil ikan sadin) - ikan kembung pun boleh juga.

Ikan direbus dengan asam gelugur dan garam. Toskan airnya dan ketepikan. Kemudian asingkan isi dan tulangnya. Tulang ikan dikisar dan tapis. Isinya dihancurkan. Asam gelugur dikisar separuh hancur.

daun kesum, bunga kantan dibelah 2

2 sudu asam jawa, ambil airnya

garam dan serbuk perasa

air secukupnya untuk kuah

Bahan-bahan kisar

10 biji cili padi + 10 biji cili kering (jika suka lebih pedas, boleh tambah cili)

10 biji bawang merah

5 biji bawang putih

1 batang serai

belacan, sedikit kunyit hidup dan halia

Cara Membuatnya :

Didihkan air rebusan ikan, bahan-bahan kisar, daun kesum, bunga kantan dan air asam jawa. Masukkan juga asam keping yang telah dikisar separuh hancur tadi. Apabila telah mendidih, masukkan isi ikan dan air secukup kegunaan. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Renehkan selama sejam sebelum dihidang. Boleh ditambah petis ke dalam kuah atau dihidang secara berasingan. Hidangkan dengan laksa yang telah direbus dan ramuan pelengkap yang lain.

Nota : Ada setengah orang mencampurkan isi ikan sardin atau tuna (dalam tin) untuk menambah keenakan rasa kuah. Terpulang kepada selera dan citarasa masing-masing.

Bahan-bahan pelengkap hidangan laksa

Laksa : Lihat peraturan pada paket sebelum memasaknya.

Dihiris halus : Bawang besar, timun, daun salad, bunga kantan, daun selom, pucuk gajus. Daun pudina dipetik sehelai-sehelai. Jika suka, boleh tambah hirisan nenas masak. Bagi yang suka lebih pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Telur rebus, dibelah 2

Petis dicampur sedikit air panas

Limau nipis, dibelah, buang bijinya

Selamat mencuba..

2 comments:

  1. baca resipi pun dan terliur...mesti best...saya suka laksa penang tp family semua x suka..jadi x pernah masak selalunya beli je..nak kena cuba coz rsepi dah ada ni..thanks k.nonie..

    ReplyDelete
  2. tq jaja.. sorry coz lambat reply mesej jaja.. akak dah lama tak update blog.. bizi banget..hehehe
    anyway, selamat mencuba deh..

    ReplyDelete