31 January 2009

KUIH TALAM PANDAN

Resipi dari tepung beras cap teratai

KUIH TALAM PANDAN

Bahan-bahan A

175gm tepung beras cap teratai
400gm gula pasir
1kg air
15 helai daun pandan, kisar ambil airnya
1 sudu teh air kapur

Bahan-bahan B

50 gm tepung beras cap teratai
50 gm tepung ubi
400 gm santan pekat
6 gm garam
100 gm air

Cara Membuatnya
Campurkan bahan-bahan A dan kacau rata-rata. Masukkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan di dalam pengukus. Kacau selalu hingga pekat. Teruskan mengukus hingga 30 minit.

Dalam mangkuk lain, campurkan bahan-bahan B. Tuangkan ke atas lapisan pertama tadi dan teruskan mengukus selama 20 minit. Setelah masak, sejukkan sebentar. Kemudian bolehlah dipotong2 untuk dihidangkan.

Nota : Untuk memastikan kuih benar2 telah masak, cucukan dengan garpu atau lidi. Jika garpu atau lidi keluar bersih, menandakan kuih telah masak.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment