KAWAN-KAWAN SAYA

26 September 2010

MEE ATAU MIHUN BAKSO



Bebola atau Bakso dalam bahasa Indonesia.. satu lagi juadah yang sangat simple dan sedap.. Sesuai dihidangkan bila-bila masa sahaja.. Boleh dihidangkan dengan mee, mihun atau dimakan dengan nasi.. Juadah ini saya pelajari dari jiran, orang Boyan yang berasal dari Indonesia.. Terima kasih Kak Siah..

MEE /MIHUN BAKSO

1 bungkus bakso sapi (600gm bebola daging)
1 ekor ayam, potong kecil
garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
minyak untuk menumis

Bahan-bahan bumbu (dihaluskan)
20 biji bawang merah
2 labu bawang putih
3 inci halia
1 senduk merica bubuk
4-5 biji kemiri

Bahan-bahan hidangan bakso
2 kg mee kuning atau 2 paket mihun
Kubis dihiris halus
Taugeh - jika suka
Daun sup, daun bawang, dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi, dibelah 2
Sambal cili (cili padi + kacang tanah goreng, ditumbuk halus)

Bahan2 pelengkap bakso (import khas dari Indonesia, kalau susah nak dapat, gunakan aje kicap dan sos kegemaran)
Kicap manis ABC
Sambal cili ABC
Sambal tomat ABC

Cara Menyediakannya
Panaskan minyak dan tumiskan bumbu yang telah dihaluskan sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul rata.. Tunggu hingga ayam kecut dan separuh masak, baru dimasukkan air secukupnya untuk kuah. Tambahkan garam dan serbuk perasa.. Apabila mendidih, masukkan bebola daging.. Masak hingga bebola timbul, teruskan mereneh selama setengah jam. Sesuaikan rasa dan boleh disajikan dengan mee, mihun atau nasi putih.

nota : kalau nak lagi sedap rasa bakso ni, boleh gunakan air rebusan tulang lembu atau kambing, tambahkan juga udang kering.. terpulang kepada selera dan citarasa masing-masing..


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment