30 October 2012

MASAK-MASAK RESIPI ORANG LAMA

Assalamualaikum wbt..

Selamat bertemu kembali... dipetang yang sejuk dingin.. Musim tengkujuh dan mendekat... Angin sepoi2 bahasa.. time2 gini kalau ambik bantal terus Zzzzzzzz je.. lagipun dah kenyang.. mudah aje lah nak terlelap....

Satu lagi entri yang terbengkalai... dek kerajinan tuan punya blog..heheh





Saja nak menonjolkan bunga kunyit... kalau petai, semua dah kenal....macam2 boleh dibuat dengan petai tu... wat masak sambal udang, sambal bilis.. buat jeruk.. buat ulam gitu aje ataupun rebus cicah budu..

Sebenarnya ulam bunga kunyit ni sedap rasanya..  Nak huraikan tentang khasiat, saya tak berapa tau.. yg saya tau rasanya sedap bagi penggemar ulam-ulaman eksotik macam saya... Memang  dah jadi kegemaran saya sejak dulu...heheh

Banyak pulak lauk  hari ni.. Ermmm... ada ikan yu...masak gulai kunyit lengkuas.. ada kerabu pucuk paku, ikan bakar tawar pun ada.. budu lagi.. dannnnn.. ulam bunga kunyit dan petai..
bendi rebus pun ada..  Bagi yang nak berdiet, harap maaf ye... tak berapa sesuai, sebab kalau makan hidangan ni, sure nasi akan bertambah dua pinggan...


Kerabu pucuk paku dengan isi ikan yu yang dibakar tawar... Sedap juga..  Kata Ummi, kerabu ni, arwah nenek abah  yang selalu buat... kiranya resipi turun temurun la ni.. Kena wat pedas2..  Cuma tumbuk cili api, udang kering dan belacan.  Isi ikan yu tu dibakar dan dipotong kecil2.. Lepas tu gaulkan dengan pucuk paku yang dah direbus.. Campur juga daun kesum, bawang merah mayang dan halia yang dimayang.  Kemudian perahkan limau nipis.. Siap untuk disajikan.

Gulai ni Ummi yang masak.. Apa yang saya tengok, dia cuma tumbukkan kunyit, lengkuas, halia, ketumbar biji, bawang putih dan bawang merah...Campurkan ke dalam santan dan tambahkan asam keping juga garam.. Bila dah mendidih, baru dimasukkan ikan.. Bila ikan dah masak, dicampakkan lada merah... Biar mendidih seketika, baru diangkat.

Selamat Mencuba..


MASAK-MASAK HARI SEMALAM

Assalamualaikum wbt

Macam ni la kalau tinggal di kampung.. masakan hari2 pun lauk kampung je..  Jarang sekali nak beli sayur sawi, kobis, kailan dan lain2 tu.. kalau nak masak mee atau mihun, baru la dibeli... bukan apa... sayur sekarang ni tak tahan lama.. kalau beli, kena terus masak.. nak simpan 2 atau 3 hari kat esbok tu.. mmg lps tu jadi habuan cik tong la.. kalau setakat layu2 aje, ok gak.. tp dah busuk dah... jadi lebih baik makan sayur kampung je...  Pucuk ubi, tak payah beli.. memang pohon ubi ditanam untuk diambil pucuk aje.. pantang nampak ada pucuk baru, mula la gatal tangan nak memetiknya.... Cuma putik jagung aje yang saya beli, sebab tak ada ladang jagung... dan cendawan sisir pun dah mahal dah... nampaknya lepas ni boleh angkut kayu getah letak kat laman rumah.. buat ternak cendawan sisir.. hehehe

Sebenarnya gambar-gambar ni dah lama dalam simpanan... tapi baru hari ni berpeluang menayang kat sini.. sian eh.. Saya sibuk...


Tapi tu la kan, sayur jeriat jagung @ jagung muda, kulat sisir (cendawan kukur, setengah orang panggil cendawan nasi) pun dah mahal harganya... Kebanyakan sayur kampung macam ni yang jadi pilihan saya kalau ke pasar atau pasar tani..



Jeriat jagung ni saya beli yang masih fresh... belum dibuang kulitnya...baru dipetik, terus dijual.... satu ikat RM1.00.. Saya beli sampai 5 ikat.. Lagipun, sayur ni, bila dah dibuang kulit, tinggal ciput aje... Saya buat masak lemak putih.. Biasalah, campurkan dengan segenggam bilis, santan satu biji kelapa, satu biji bawang besar dan 2 biji lada hidup.. Saya guna lada solok.. Sbb lada solok kat sini, lebih tahan berbanding lada merah... Masak lah macam biasa.  Sebenarnya, kalau campur dengan kacang panjang dan terung, lagi sedap sayur lemak putih ni...


Ini pulak, cendawan sisir.. Satu cawan harganya RM5.00.. mmg mahal giler..... minggu lepas, harganya cuma RM3.00... saya tak beli, sebab terasa mahal... rupa2nya kali ni lebih mahal... tapi sebab saya tengok cendawan ni masih baru dan elok, saya pun beli juga la....Tak apa la kan... sian juga orang yang mencari cendawan ni... bukan senang...musim2 hujan, berperang dengan pacat.. pastu mungkin ada kawan2 yang menjalar tu.. hihi.. seram eh...

 Untuk satu cawan cendawan ni, saya campurkan 5 biji telur, 1 biji bawang besar dan 1 biji lada solok yang dimayang.. Lepas tu campurkan dengan satu sudu kicap sotong.. Kacau rata2, gorengkan sepertimana menggoreng telur dadar biasa.   Sebelum tu, cendawan ni kena cuci betul2.. campurkan garam dan ramas2kan.. masukkan ke dalam penapis, bilas di bawah aliran paip air  sampai hilang lekitnya.. baru sedia untuk digunakan...


Biasalah, kalau takde sambal belacan, tak lengkap hidangan saya.. Untuk satu lesung cili padi, saya bubuh satu sudu belacan, setengah sudu kecil garam, 3 sudu gula pasir.. Tumbuk sampai lumat.. Perahkan sebiji limau nipis dan campurkan 2 biji pelam muda yang disagat halus.  Gaul rata2.. Siap..


Hmmm... ikan goreng cuma ikan kembung... goreng garam kunyit je...

Inilah pucuk ubi yang telah saya rebuskan... Masih kekal hijau kan?  Ada petua nak bagi kekal warna hijau tu.. Pucuk ubi kena basuh dulu.. Mula2 jerang air sampai mendidih, bubuh sedikit garam.  Masukkan pucuk ubi dan masak sampai lembut..  Lepas tu, air panasnya dibuang.. Ganti dengan air sejuk.. Bilas lagi dibawah aliran paip air.. Baru ditoskan.  Kalau nak makan dengan kuah pecal, perahkan kering2.. Yang ni, saya cuma nak hidang dengan sambal belacan aje.. So, begitu aje lah..

Selamat mencuba...

29 October 2012

PERUT @ BABAT AIR ASAM

Assalamualaikum wbt

Biasanya babat @ perut lembu boleh dipelbagaikan masakan, masak lemak cili api, dicampur ke dalam gulai kawah, dibuat sup campur dengan daging dan tulang...digoreng campur lada hitam.. dibuat kerabu dan lain2..  Lain tempat lain cara masaknya...  Yang paling syiok... perut @ babat dengan air asam..   Ada banyak jenis babat @ perut ni.... yang selalu kita jumpa kat pasar ialah perut  tuala dan perut kitab...tapi yang paling best (tp banyak kolesterol), perut masam dan perut muda (usus)...

Ada bermacam2 cara dan petua nak bersihkan babat biar jadi putih... Ada orang rendamkan ke dalam air panas, kemudian lumur kapur sirih.. Kikis dengan pisau sampai bersih.. Gaulkan tepung gandum yang dicampur air asam jawa.. Perap beberapa ketika sebelum dicuci lagi sampai betul2 bersih.  Satu lagi petua, ambik daun pisang dan ramas2kan sampai hancur.. Kemudian gaul dengan babat dan uli2 seperti mencuci kain... Lepas tu bilas bersih2.. Mudah kan...


Dalam satu mangkuk... macam2 jenis babat@ perut ada.. ada perut tuala, perut kitab, perut muda dan perut asam... Dah siap digaul air asam... Sedia untuk dimakan... yeay....



Saya buat air asam mudah je.. Tumbuk cili padi, belacan dan garam.. Perahkan limau nipis banyak2... jangan guna limau kasturi, sebab kurang masam.. Tambah cuka pun boleh.. Pastu tambah tomato dan bawang hiris.  Gaulkan dengan babat...

Boleh juga guna air asam jawa yang dicampur cili padi dan hirisan bawang.. Tapi jangan lupa belacan. Ada orang suka tambahkan gula.. tapi saya suka yang masam2 pedas aje..

Selamat mencuba...



SINGGANG PEDAS TULANG RUSUK


 Assalamualaikum wbt..

Masih dalam mood raya... dan masih ada sedikit lagi lebihan daging korban.. ada juga tulang rusuk dan babat.... Hmmm... pagi2 lagi dah mula masak lauk singgang ni... untuk hidangan tengah hari.. Ye la kan, lauk singgang ni, kalau masak lebih awal.. baru mesra rasanya.. Lagipun kalau masak lauk bersantan dan berempah, dah lalu nak telan dah... Asyik dok makan daging je.. sana sini, semua daging...heheh...
Kali ni masak singgang pedas... Masak macam masak singgang biasa, tapi taruk cili kering.. Yang ni saya masak guna cili serbuk je.. Cili kering pun guna gak.. tapi cuma dipotong2 dan dicampurkan ke dalam singgang...

Jom layan resipi singgang ni.. Lain orang, mesti lain caranya kan.. Ini cara saya.. Masak singgang pedas tulang rusuk...

SINGGANG PEDAS TULANG RUSUK

Bahan2 ikut kuantiti tulang yang nak dimasak
Tulang rusuk + daging
Asam keping
Air secukupnya untuk merebus
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan2 ditumbuk kasar-kasar atau dihiris2
Lengkuas, kena lebihkan
Halia
Kunyit hidup
Bawang putih, kena lebihkan
Bawang merah
Cili kering, separuh dikisar, separuh lagi digunting halus2
Ketumbar biji

Cara2
Masukkan daging, tulang dan air ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih dan dagingnya empuk.  Dah empuk, masukkan bumbu yang ditumbuk kasar tadi, asam keping dan garam secukup rasa.  Renehkan atas api kecil hingga bumbu meresap ke dalam daging.  Sesuaikan rasa.  Sedia untuk dihidangkan.  Sedap dimakan dengan nasi putih.

nota :  Kalau nak masak singgang putih yang biasa, tak perlu masukkan cili kering.  Cuma tambahkan cili padi atau lada hidup sebiji2...

Selamat mencuba




BERAYA KAT RUMAH PAK CIK



Assalamualaikum wbt.  

Masih sempat lagi menziarah saudara mara... Kami pergi ke Kelantan, rumah adik abah...menziarah isteri arwah pakcik yang baru meninggal.. Kebetulan tiba dah waktu tengah hari... kami dijamu nasi dengan daging korban... Masak singgang dan goreng kunyit.  Ada sedikit sayur.. Tapi sayang, tak sempat nak snap gambar.. Asyik bercerita, terlupa segala... Maklum, lama tak jumpa...

Kemudian singgah pulak rumah adik bongsu abah... dijamu makan lagi... Kali ni, dijamu dengan satey.. satey ayam dan daging... Fuh!! tak terlarat dah nak makan.. cuma jamah je la, takut tuan rumah kecik ati... 

 Satey ayam.. sepinggan penuh
 Satey daging... pun banyak juga...

Lengkap dengan nasi impit dan kuah kacang...

 


Jamah je la sikit2... lagipun ada tempat lagi yang nak singgah... Walaupun tiap2 hari makan satey, kena rasa juga satey orang lain.. boleh buat perbandingan... Lagipun, kena amik kira jugak.. mana tau dapat buat satey yang lebih sedap lagi...

Itu ajelah.. cerita jalan-jalan cari makan kami di hari raya ke dua..  Terima kasih kepada tuan rumah yang baik hati... Semoga jumpa lagi di tahun hadapan...

28 October 2012

SINGGANG PEDAS IKAN DARAT

Assalamualaikum wbt.

Ikan puyu ni adalah hasil pancing sibujang sulung... Beliau memang suka mancing.. kalau dapat ikan, lagi la dia suka... Jenuh gak nak menyiang, ikannya dah le kecik2.. banyak sisik pulak.. tapi untuk tidak menghampakan, masak la jugak... Ye la, sesekali kena layan juga minat anak2... Selepas aktiviti menyiang, ikan puyu ni nak kena gaulkan dengan abu dapur dan daun senduduk yang diramas2.. tujuannya adalah untuk membuang lendir dan hanyir ikan.  Lepas tu, dicuci bersih dan digaul dengan perahan asam limau sebelum dicuci sekali lagi...

Di sini, saya kongsikan resipi singgang pedas ikan darat... kalau orang luar sebut asam rebus.. tapi ada sedikit perbezaan dari segi bahan2nya...

Bahan2
ikan darat (puyu, haruan dan terbo)
daun kesum
Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuah

bahan2 tumbuk
sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
bawang putih dan bawang merah
cili kering

Cara
Campurkan bahan2 tumbuk dengan air secukupnya.  Campurkan asam keping kandis dan didihkan.  Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa.  Akhir sekali masukkan daun kesum.  Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba..

SUP KATEH LEMBU

Assalamualaikum wbt...

Hari ni saja nak menunjuk sup kateh lembu atau kaki lembu... Selalu wat rojok kateh je.. tp tekak ni teringin nak makan sup... Wat sup pedas, ala2 Siam gitu.. heheh

Gambar ni pun dah tertunggak.. Tak apa la kan.. tapi dah nunjuk2 dah kat facebook.. ruangan D'cooking Room... Jadi, share resipi je la yek...

Bahan2

1 batang kaki lembu, dibakar, dikikis kulitnya.. cuci bersih2
3 inci halia, diketuk (saya suka halia lebih)
1 bungkus sup bunjut
1 labu bawang putih, diketuk
2 batang serai, diketuk
1 sudu makan lada hitam, ditumbuk
garam dan serbuk perasa secukup rasa

bahan penumis, dimayang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 hiris halia
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang dan cengkih)
sedikit minyak untuk menumis

Cadangan hidangan
daun sup, daun bawang yang dimayang
bawang goreng,
cili api dititik atau dihiris halus
Limau nipis, untuk airnya
Lobak asin jeruk (yang halus2)

Cara membuatnya
Dalam periuk, masukkan kaki lembu yang dah dicuci,  tambah air secukupnya dan rebus sampai empuk.. Dah empuk, hiris2 dan masukkan kembali ke dalam periuk.. Campakkan rempah sup bunjut, bawang putih ketuk, halia ketuk dan serai ketuk..  Renehkan sampai mesra bumbunya.. Tambah juga lada hitam, garam secukup rasa.  Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak.. tumiskan sedikit halia mayang, bawang merah mayang, bawang putih mayang dan rempah tumis 4 sekawan.   Dah garing kekuningan, tuangkan ke dalam periuk sup tadi.  Siap untuk disajikan.  Masa menghidang, titikan cili api, perahkan limau nipis, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang dan lobak asin.. Slurppp... Sedap.. boleh dimakan dengan nasi atau disajikan bersama mihun atau mee kuning..

Selamat Mencuba..

IKAN JEBON @ IKAN AYAM-AYAM MASAK ASAM PEDAS, KERABU PUCUK PAKU


Assalamualaikum wbt..
Sebenarnya menu ni dah lama tertunggak... Kalau bil api air, dah lama dah kena potong.. Nasib baik la, cuma gambar je.. kalau betul2.... sekarang baru nak hidang...... mesti dah basi kan..  Bukan apa, masa tak mengizinkan untuk saya bersiaran di blog kesayangan ni... 

Selalunya kalau beli ikan ayam2, Ummi akan masak kari atau percik.. Tapi oleh kerana  kesuntukan masa,  saya masak asam pedas je lah.. Pastu ada ikan selayang sket...masak singgang untuk sikecik...Lagipun saya ada beli lauk siap kat Pasar Sehari Alor Lintah... Jadi, takde la nak kelam kabut sangat.... Takde daun kesum, cuma taruk bunga kantan... Sedap juga.  Cara masak asam pedas, saya guna resipi makcik saya... Cuma blendkan cili kering, bawang merah, bawang putih, sedikit kunyit hidup dan halia.  Kemudian ditumis hingga garing, campurkan air asam jawa secukupnya untuk kuah.  Baru dimasukkan ikan, garam dan  serbuk perasa secukup rasa.  Kemudian direneh guna api kecil selama sekurang2nya setengah jam supaya bumbunya mesra dengan ikan.. Akhir sekali, campur bunga kantan. Dah siap lauk hidangan tengahari, tinggal sediakan kerabu pucuk paku dan tunggu nasi masak...

Ikan selayang masak singgang, untuk sikecik ku yang dah besar...


Untuk kerabu pucuk paku, saya cuma tumbukkan bawang merah, belacan, udang kering, sedikit halia dan kerisik.  Tambah garam gula secukup rasa, kemudian masukkan pucuk paku yang dicelur.  Tambahkan hirisan bawang besar dan lada hidup.  Akhir sekali, perahkan limau nipis. Gaul rata2, siap untuk disajikan.


Kerabu terung campur kulat gelam.. Beli kat Kedai Sari atau Pasar Sehari Alor Lintah..

Yang ini pulak, kerabu sarer @ rumpai laut... pun beli kat Kedai Sari gak.. Jemput tengok ye..

Selamat mencuba.

REBUNG MADU MASAK LEMAK PUTIH

Assalamualaikum wbt.

Mungkin ada diantara kawan2 di luar sana yang suka makan sayur rebung.  Ada macam2 jenis rebung, iaitu rebung buluh minyak, rebung buluh betung dan lain2..  Yang dalam gambar ni ialah rebung madu... Rasanya tak lah manis macam madu.. tapi rebung ni sedap... tak pahit sangat macam rebung2 jenis lain.  Macam2 cara orang masak rebung.. Boleh dicampur dalam kari daging, dibuat kerabu, dimasak lemak cili api campur udang hidup, masak lemak putih, dicampur dalam bubur lambuk...dimasak air campur lada hitam, celur cicah budu pun sedap....

Walaubagaimanapun, rebung ni tak sesuai dimakan oleh ibu2 dalam pantang... sebab ia sejuk..  Tetapi rebung tidak mabuk dengan ubat... itu yang saya suka.. hehehe
 Yang ini, masak lemak putih campur lada hitam dan ikan panggang tawar.  Selalunya untuk masak lemak begini, rebungnya kena sagat kasar2.. tapi kali ni, saya potong je nipis2 tapi tak nipis sangat...
 Selepas itu, rebung yang dah dihiris, dicelur dengan air mendidih untuk membuang rasa pahitnya.  Kemudian ditoskan.  Rebung yang dah siap dicelur hendaklah dicampur dengan santan pekat, isi ikan bakar yang ditumbuk bersama lada hitam dan bawang merah.  Tambah garam dan gula secukup raas.  Masak sampai mendidih.  Akhir sekali, campurkan hirisan cili merah dan bawang besar.  Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

 Rebung madu yang dah siap dikupas kulitnya.. Sedia untuk disagat atau dihiris nipis...
 

 Inilah rupa rebung madu yang belum dikupas kulitnya... Kecik2 aje rebungnya...

Selamat mencuba.

 

26 October 2012

GULAI DAGING UNTUK AQIQAH ADIK

Assalamualaikum wbt..

Juadah tengahari ini, sempena majlis aqiqah adik Kemal.. masak daging gulai kawah.. dan diagih2kan gulai kepada jiran-jiran dan saudara mara dikampung..

 Gulai daging masak macam gulai kawah.. campur mumbang kelapa
 segala macam ada... daging, tulang, hati, paru dan limpa dicampur sekali...
 sambal belacan cili padi campur mangga muda... 3/4 penuh blender cili padi, 1 sudu besar garam, 3/4 cawan gula pasir, setengah cawan cuka, 1 inci persegi belacan..dikisar sampai lumat.  Keluarkan dari blender dan campurkan perahan limau nipis (4 biji), 2 biji hirisan kulit limau kasturi dengan jusnya, 4 biji mangga muda yang disagat halus2.. Gaul sebati.  Mula2 memang terasa kepedasannya, tapi selepas beberapa jam, pedasnya akan berkurangan..
acar kobis campur karot.. Moksu Linda yang buatkan.. memang sedap, secukup rasa masam dan manisnya... Timun dan karot yang disagat halus dicampurkan dengan kuah acar (hirisan halia, bawang putih, bawang besar, cili hidup, garam, gula dan cuka) sesuaikan rasa, dan gaulkan dengan kobis dan karot yang telah disagat..
daging + hati goreng kunyit... campurkan asam keping masa menggoreng, untuk kurangkan bau daging... Cuma gaulkan daging,  hati dengan serbuk kunyit dan garam.  Masukkan dalam kuali bersama2 hirisan halia, bawang putih dan asam keping.  Ungkep sampai kering airnya, baru dicampur dengan minyak masak... terus dikacau sampai nampak garing.  akhir sekali, campurkan hirisan bawang besar dan cili hidup...

 hirisan timun susu.. untuk ulam...
 tembikai sebagai pencuci mulut
 nasi putih je....
Air  Fanta Hijau atau Jimi Asmara resipi Suriani Osman, rakan fb.. tapi ubahsuai sikit je..saya tak guna esen pisang sptmana resipi beliau.. tetapi menggunakan kordial perasa pisang dan oren sunquick..Air gula dimasak, campur daun pandan..

Selamat Mencuba..


JUADAH PAGI HARI RAYA AIDIL ADHA


Assalamualaikum wbt. Selamat Hari Raya Aidil Adha @ Hari Raya Korban kepada semua muslimin dan muslimat. Juadah pagi raya saya tahun ini, juadah tradisional.... ada pulut lepa, ketupat dakap pulut hitam dan lontong daun pisang, rendang ayam, sate ayam dan sambal kacang aje......  al maklum, nanti tengahari nak masak gulai daging pulak..lagipun, boleh dimakan dengan lontong dan pulut dakap juga.. kalau masih ada lebih..

 

lontong daun pisang, ketupat dakap dan pulut lepa.

rendang ayam untuk dimakan dengan lontong daun pisang

satay ayam, resipi turun temurun keluarga

kuah kacang..


ini la rupa lontong saya yang dah siap dipotong... lembut sangat..(bukan senang tau,masuk bakul angkat sendiri.. hihiiii...) saya buat lontong ni menggunakan daun pisang kepok yang dijemur di panas matahari supaya jd layu (senang nak gulung)... kemudian gulungkan daun pisang dan dimasukkan beras yang telah dicuci.. anggaran satu bahagian beras dan dua bahagian air... dengan menggunakan tali rafia, kedua2 bahagian diikat kiri dan kanan.. jadi macam gula2.. lepas tu rebus selama dua jam.... kena balik2kan selalu semasa merebus, supaya masak sekata.... dah masak, sejukkan... baru boleh dipotong2...

dipanggil ketupat dakap.... pulut yang dah siap dikukus, dicampur pati santan, garam dan gula... diarun hingga sebati.. dibungkus dalam daun pisang.... dua biji ketupat yang dibungkus diikat menjadi satu.. ikat ketat2 menggunakan tali rafia.. kemudian dikukus atau direbus sampai masak..

pulut lepa atau pulut panggang.. setengah tempat sebut lemper.. bezanya pulut lepa menggunakan inti ikan, manakala lemper intinya menggunakan serunding kelapa pedas..  Bukan selalu dapat makan pulut lepa yang Ummi buat...




KETUPAT DAKAP PULUT HITAM

bahan2
1 kg beras pulut, direndam sekurang2nya 4 jam
1/4 cwn beras pulut hitam, direndam dan dimasak smpai lembut
1 1/2 cwn pati santan
secubit garam
gula secukup manis

daun pisang untuk membungkus
tali rafia untuk mengikat

cara:
pulut yang direndam dikukus selama 45 minit atau tiga suku masak.  campurkan dengan pulut hitam, pati santan, garam dn gula.  Arun2 hingga keluar minyak.  Kukus sekali lagi selama 30 minit atau dah naik wap.. Keluarkan dari pengukus dan arun lagi sampai sejuk.. Kemudian boleh la dibngkus dlm daun pisang spt lepat.  Setelah siap, amik biji pulut dan ikat jadikan satu.  Ikat kemas2.. Selepas itu, boleh la dikukus selama 45 minit..  Kalau guna kaedah rebus, masukkan ketupat dlm periuk, dan tuangkan air.. tp jgn sampai ketupat tenggelam. Rebus guna api perlahan sehingga kering airnya. 
Selamat mencuba..

PULUT LEPA


bahan2
1 kg beras pulut, direndam sekurang2nya 4 jam
1/4 cwn beras pulut hitam, direndam dan dimasak smpai lembut
1 1/2 cwn pati santan
secubit garam

daun pisang untuk membungkus
lidi yang ditajamkan,  potong sepanjang 1 1/2 inci

 cara:
pulut yang direndam dikukus selama 45 minit atau tiga suku masak.  campurkan dengan pulut hitam, pati santan, garam dn gula.  Arun2 hingga keluar minyak.  Kukus sekali lagi selama 30 minit atau dah naik wap.. Keluarkan dari pengukus dan arun lagi sampai sejuk.. 

bahan2 untuk intinya
1kg ikan selayang, dibakar dan ambik isinya sahaja
1 biji kelapa, ambil santan
2 inci halia
10 biji bawang merah
garam gula secukup rasa

cara : campurkan semua bahan dan masukkan ke dalam kuali.  Kacau hingga masak dan kering seperti serunding.

 cara membuat pulut lepa.

pulut yang dah sejuk diletak atas daun pisang dan letak inti serunding ikan.  Bungkus kemas dan semat dengan lidi.  Setelah semuanya siap, bakar menggunakan bara api hingga masak.


Selamat mencuba..



25 October 2012

KASWI LAPIS

Assalamualaikum wbt..

Biasanya orang buat kaswi warna coklat atau warna hijau pandan.. dengan rasa gula melaka ataupun rasa wangi pandan.. Tapi oleh kerana stok gula melaka dah kehabisan, saya buat aje lah ikut rasa hati. Lagipun memang ada resipi kaswi lapis ni, cuma resipi je lain2. Saya guna resipi makcik saya.. kaswi gula melaka, tapi ditukar dan olah guna bahan yang ada kat dapor.. Mmmm... sedap juga rasanya..


ini la rupa kuih kaswi lapis saya..

kuih dah sejuk.. sedia untuk dipotong..
gaul dengan kelapa parut yg dah campur garam sket.. sedap, lemak2 manis rasanya..

Bahan2
4 cawan tepung gandum, saya guna cap lili je
2 cawan tepung ubi
4 cawan gula pasir + 4 cawan air suam, dikacau sampai larut
1 sudu teh kapur makan + 8 cawan air
1/2 cawan minyak masak..
 1 penutup esen ros
pewarna, saya guna hijau apple dan oren

kelapa parut + garam secubit
 
Cara2
Campurkan semua bahan, kecuali pewarna.  Bahagi dua adunan dan warnakan.  Mula2 kukus adunan oren dulu.. saya buat 3 lapis. untuk untuk warna oren.  setiap lapisan hendaklah dikukus selama 10 minit.  Dah siap adunan oren, kukus lapisan hijau lak. Diakhir lapisan, tambahkan sedikit lagi pewarna hijau supaya lebih gelap.  Kukus lagi selama satu jam atau hingga masak.. Cucuk dengan lidi, jika lidi keluar bersih menandakan kuih dah masak.  Dah siap masak, sejukkan sebelum dipotong2. Gaulkan dengan kelapa parut ketika menghidang..

Selamat mencuba..