08 May 2012

IKAN KAKAP MASAK BERASA-RASA

Assalamulaikum wbt..
Ikan kakap ni pun pemberian Mak Uteh juga.. Walaupun saiznya kecik tapi masih segar... Saya gunakan bahan yang sedia ada kat dalam peti ais. Nak kata masak masam manis, tak juga sebab macam2 rasa ada kat dalam kuah tu.. Nak bagi nama masak tiga rasa, nanti orang kat kedai tom yam tu marah pulak.. sebab cara masak tak sama.. agaknya lah.. hehe... Itu sebab saya bagi nama masak berasa-rasa. Janji anak2 dan suami suka makan... Mula-mula saya gorengkan ikan kakap yang telah siap digaul garam kunyit hingga garing, letak kat dalam pinggan hidang. Keluarkan minyak yang berlebihan dan tinggalkan sedikit saja untuk menumis. Kemudian tumiskan bawang putih dan halia yang dimayang hingga kekuningan, masukkan cili serbuk. Kacau2 supaya agak garing, kemudian tambahkan sedikit air, sos nampla, sos cili dan sos tomato, sedikit jus limau dan gula. Akhir sekali, tambahkan potongan bawang besar, cili merah dan hirisan daun limau purut. Kemudian, bolehlah rasa sedikit untuk pastikan kena dengan selera. Kalau dah ok, siramkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment