22 November 2008

LAWA IKAN

Satu lagi hidangan tradisi orang Pantai Timur.. tapi tak semua tempat lah. Bagi mereka yang gemarkan ulam-ulaman atau kerabu, inilah dia.. tapi jangan pelik pulak.. Lawa ikan ini diperbuat daripada isi ikan mentah, tak perlu dimasak!! Kalau kat Sabah, diorang namakan hidangan ini umai atau hinava ikan atau udang...

Biasanya lawa ikan diperbuat daripada ikan tamban, tapi saya pernah juga cuba gunakan ikan jenis lain yang segar.. sedap jugalah..

Bahan-bahan
5-6 ekor ikan tamban segar, dibersihkan dan tos
4-5 biji limau nipis, perah airnya
garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk dihiris halus
3 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
sedikit daun pucuk serai kayu (samak/salam)
10 tangkai daun kesum
10-15 biji cili padi
5-6 biji cili merah
2 batang serai - jika suka

Cara-caranya
Ikan tamban diambil isinya sahaja dan dicincang halus-halus. Perahkan air limau dan campurkan sedikit garam. Kacau rata-rata. Perap sebentar atau sehingga isi ikan berubah menjadi putih. Campurkan bahan-bahan lain, sesuaikan rasa, bolehlah dimakan begitu sahaja atau bersama nasi.

No comments:

Post a Comment